Шестте страни от Западните Балкани подписаха регионално споразумение за намаляване на тарифите за роуминг помежду им, съобщиха от офиса на еврокомисаря Мария Габриел, като посочват, че това е резултат от нейните усилия от началото на мандата й.

Според текста на споразумението, от 1 юли т.г. цените на минута разговор в региона няма да надвишават 19 евроцента. Текстовите съобщения ще струват максимално 6 евроцента, а един мегабайт няма да бъде по-скъп от 18 евроцента.

Постигнатото споразумение е част от Цифровата програма за Западните Балкани, инициирана от Габриел по време на Българското председателство на Съвета на ЕС.

"Това е исторически момент за всички нас, който показва, че обединени можем да постигаме резултати. Споразумението е ярък символ на силната политическа воля на всички, ангажирани с него. То е споразумение на шестте балкански държави и ние го подкрепяме напълно. Следващата стъпка е да договорим същото, но този път между Западните Балкани и Европейския съюз", заяви комисар Мария Габриел.

Тя благодари на премиера на Сърбия Ана Бърнабич, на отговорните министри от балканските партньори и на генералния секретар на Регионалния съвет за сътрудничество Майлинда Брегу за политическата смелост и постигнатия успех.

Преди подписването на споразумението, българският еврокомисар откри втората Цифрова среща на високо равнище с участието на министрите по цифровите въпроси на шестте страни от Западните Балкани, представители на бизнеса, гражданското общество и академичната общност. Пред участниците във форума тя очерта постигнатото за последната година по Цифровата програма за Западните Балкани.

"Миналата година показахме силна воля за цифрова промяна на региона. Ангажирахме се да инвестираме в широколентова свързаност, киберсигурност, цифровизация на индустрията, цифровите умения на гражданите, засилване на изследванията и иновациите", допълни българският еврокомисар.

На първо място тя открои факта, че партньорите от региона изготвиха свои стратегии за широколентовия интернет и бяха подкрепени с 30 милиона евро през Фонда за инвестиции за Западните Балкани. Налице е политическа ангажираност от тяхна страна за подготвянето на стратегии в областта на информационните и комуникационни технологии, както и за приемането на законодателство в сферата на киберсигурността, което включва сътрудничество с европейската агенция за киберсигурност ЕНИСА. Важна стъпка бе и създаването на 5G коридор между Солун, София и Белград, договорът за който бе подписан договор през 2018 г.