Мъжът, който застреля петима полицаи в Далас и рани други седем, е планирал по-голяма атака. Това заяви шефът на полицията в американския град, цитиран от БиБиСи.

25-годишният Майцах Джонсън е нападнал бели полицаи заради зачестилите убийства на чернокожи от силите на реда.

Стотици арестувани след протестите срещу полицията в САЩ

Стотици арестувани след протестите срещу полицията в САЩ

В Минесота и Луизиана

Полицейският началник Дейвид Браун каза пред СиЕнЕн, че е „убеден”, че Джонсън е имал планове за по-мащабно нападение. Според Браун Джонсън изглежда е практикувал детониране на експлозиви.

От думите на полицейския началник стана ясно, че полицията се опитва да открие значението на буквите „RB”, които Джонсън е написал със собствената си кръв до мястото, където беше убит от експлозив на полицията, задействан от робот.

Полицията в Далас разкри подробности за първото по рода си убийство с робот в САЩ

Полицията в Далас разкри подробности за първото по рода си убийство с робот в САЩ

Джонсън беше убит в четвъртък вечерта

Полицаи също преглеждат открит в дома на нападателя дневник. По думите на Браун „трудно може да се разчетат” нещата в дневника. Шефът на полицията на Далас разкри също, че по време на продължителите два часа преговори в четвъртък вечерта стрелецът се е подигравал с полицията.

Той като цяло ни залъгваше – играеше си с нас, присмиваше ни се, пееше, питаше колко полицаи са дошли и че иска да избие още, и че има бомби. Така че нямаше напредък в преговорите, изтъкна Дейвид Браун.

Джонсън проведе атаката като протест срещу убийството на Филандо Кастил в Сейнт Пол, Минесота, и Алтон Стърлинг в Батън Руж, Луизиана, миналата седмица, довело до протести в редица американски градове.

Обама ще пътува до Далас във вторник, където ще говори на служба в памет на убитите служители.