Стрелецът от Сан Бернардино вероятно е бил радикализиран. Според представители на разузнавателните служби, цитирани от Асошиейтед прес, в момента следствените органи се опитват да разберат дали Фарук е бил в контакт с чуждестранни терористични организации.

Фарук е пътувал до Саудитска Арабия през лятото на 2014 г. за общо девет дни, заяви саудитското посолство във Вашингон.

Нападателите в Сан Бернардино носели над 1600 патрона, уточнява БТА. Саид Ризван Фарук и съпругата му Ташфин Малик - нападателите, които убиха 14 души и раниха 21 човека в Сан Бернардино, щата Калифорния на 2 декември, са носели 1600 патрона, когато полицията ги е застреляла в джипа им, съобщиха от полицията.

Нападението в Сан Бернардино е най-кървавото в САЩ от 2012 година.

Докато полицията търси мотивите за кървавото меле, в американския Сенат отхвърлиха предложенията, с които да се затрудни заподозрени терористи да купуват огнестрелни оръжия.

Поименното гласуване се състоя ден след стрелбата в Сан Бернардино, Калифорния, която отне живота на 14 души. С 54 срещу 45 гласа сенаторите отхвърлиха предложението на Даян Файнстийн от Демократическата партия, което би позволило на правителството да забрани продажби на огнестрелно оръжие на лица, за които подозира, че са терористи.

Макар че сенатор Файнстийн го бе внесла още в началото на годината, то привлече внимание след атентатите миналия месец в Париж.

Минути преди това Сенатът отхвърли предложението на републиканеца Джон Корнин, което би позволило на правителството да забавя продажбите на огнестрелно оръжие на заподозрени терористи до 72 часа, като през този период на изчакване сделката може да бъде спряна окончателно, ако федералните агенти успеят да убедят съдия да го направи.

Подкрепата от сенаторите бе с 55 срещу 44 гласа предложението, но бяха необходими 60 гласа, за да бъде прието. И в двата случая сенаторите гласуваха според партийна принадлежност. Дори и да бяха приети, предложенията бяха обречени, понеже бяха поправки към законопроект против реформата на Обама на здравеопазването, за който е сигурно, че президентът ще наложи вето.