Планираното разширяване на лондонското летище "Хийтроу" е обявено за незаконно от британски съд, тъй като засяга околната среда, информира "Ройтерс".

Решението може окончателно да спре проекта за 18 милиарда британски лири, който е блокиран от десетилетия заради спорове и нерешителност. То в същото време е победа за природозащитници.

Протести срещу строежа на трета писта на Хитроу

Протести срещу строежа на трета писта на Хитроу

Няколко хиляди души протестираха в Лондон

Апелативен съдия обяви, че строителството на трета писта на най-натовареното летище в Европа е незаконно, защото не се вземат под внимание ангажиментите на правителството в борбата с климатичните промени.

Премиерът Борис Джонсън е против проекта, който беше одобрен от предишното правителство. По време на предизборната си кампания през миналата година той коментира, че ще трябва по някакъв начин да изпълни старо обещание да легне пред булдозерите на "Хийтроу", за да спре плановете за строителство.

Правителството няма да обжалва решението, което вероятно означава погребване на проекта, обсъждан във Великобритания почти половин век.

Но от летище "Хийтроу", собственост на испанската Ferrovial, Qatar Investment Authority и China Investment Corp, обявиха, че ще обжалват решението пред Върховния съд и увериха, че ще отговорят на притесненията, свързани с климатичните промени.

От летището поясняват, че Брекзит превръща проекта в изключително важен, тъй като Великобритания ще може да засили търговията с останалия свят. Ако бъде построена трета писта, това ще е първата в района на Лондон за последните 70 г.

Другите две писти на летището работят на пълен капацитет. До две години Париж ще изпревари Лондон като най-натовареното летище в Европа.

Според плана новата писта на "Хийтроу" ще бъде отворена през 2028 г., ако съдът разреши.