През 1945 г. за първи и единствен път във въоръжен конфликт са използвани ядрени оръжия. 355 000 души бяха убити в Хирошима и Нагасаки от две ядрени бомби.

Само две. Само това число поставя в пълна перспектива настоящия световен арсенал от около 13 000 ядрени оръжия, пише за "Гардиън" Джасинда Ардерн, министър-председател на Нова Зеландия.

И все пак в много отношения 13 000 оръжия, държани в световен мащаб, представляват напредък; това е по-малко от една четвърт от повече от 63 000 оръжия през 1985 г. по време на Студената война.

Но казаното от Джон Ф. Кенеди през 1961 г. в Обединените нации е толкова спешно сега, колкото винаги е било: "Трябва да премахнем тези оръжия, преди те да премахнат нас."

През повечето от 50-те години от началото на договора за неразпространение на ядрено оръжие той изигра важна роля за намаляване на риска тези оръжия да унищожат човечеството. В допълнение към намалението с близо 80% на ядрените оръжия, договорът също допринесе за ограничаване на броя на страните, които ги придобиват. Повече държави са ратифицирали договора, отколкото всяко друго споразумение за ограничаване на оръжията и разоръжаване.

Точно сега в Ню Йорк има възможност да се отидете още по-далеч. И ние трябва да го направим.

Нашият свят е изложен на по-голям риск от ядрена катастрофа, отколкото по всяко време след разгара на Студената война. Нарастващото напрежение между суперсилите и две десетилетия забавяне на напредъка в контрола върху оръжията доближиха риска от тези оръжия до наистина реален.

191 държави се срещат в ООН, за да подновят договора за неразпространение на ядрени оръжия. Тези преговори предлагат шанс да се вдъхне нов живот на ядреното разоръжаване във време, когато светът се нуждае от това повече от всякога.

Ядрената катастрофа не е абстрактна заплаха, а реален световен риск. Ядрените оръжия могат да бъдат изпозлвани в конфликт, както намекна президентът на Русия Владимир Путин, или могат да бъдат изпозлвани поради погрешни изчисления или грешка - реални възможности във времена на повишено напрежение.

Нова Зеландия призовава държавите с ядрени оръжия - САЩ, Русия, Китай, Франция и Обединеното кралство - да се отдръпнат от ядрената бездна и да осигурят това лидерство, като се ангажират да преговарят за нова многостранна рамка за ядрено разоръжаване.

Но от една от най-добрите географски позиции в света, ако се стигне до ядрени отлагания, защо Нова Зеландия е толкова категорична по този въпрос?

Ние сме тихоокеанска нация. Нашият регион носи белезите от десетилетия на ядрени опити както върху хората, така и върху земите и водите на нашия регион. Ето защо в продължение на 35 години Нова Зеландия е горда страна без ядрени оръжия и международен защитник на свят без ядрени оръжия.

Това не означава, че сме наивни за динамиката на реалния свят, нито нашето географско местоположение означава, че имаме лукса на морална позиция, която другите нямат. Всъщност посланието на Нова Зеландия - че ядрените оръжия не правят никого по-безопасен и вече нямат място в нашия свят - отразява мнението на огромното мнозинство от страните. Просто трябва да вярваме, че е възможен различен подход.

Трябва само да погледнем назад в нашата история, за да начертаем пътя към по-безопасно бъдеще. Уроците от Хирошима и Нагасаки и от тестовете в Тихия океан са достатъчно напомняне, че никога няма оправдание за ядрени оръжия.

Предизвикателствата пред постигането на съгласие за многостранно ядрено разоръжаване може да изглеждат непосилни. Но това не е задача, която може да бъде отложена за неопределено време.

В момента договорът е под напрежение. Той е повлиян от геополитическите развития, включително напрежението между държавите, притежаващи ядрено оръжие. Но по-фундаментално е, че има нарастващ скептицизъм и разочарование относно намерението на държавите с ядрено оръжие някога да изпълнят напълно своите ангажименти за ядрено разоръжаване съгласно договора, като тези държави твърдят, че глобалната среда на сигурност прави това твърде трудно.

Ако това продължи, има реална перспектива страните да загубят вяра в договора - излагайки на риск както ролята на договора в напредъка на ядреното разоръжаване, така и в предотвратяването на разпространението на материали за ядрено оръжие.

Тази седмица в Ню Йорк са заложени много неща. Някои може да кажат, че в настоящата глобална среда нова надпревара в ядрените оръжия е неизбежна, а с нея и по-нататъшно подкопаване на нашите усилия за ядрено разоръжаване и неразпространение. Но не мога да приема логика, която предполага, че несигурността и нестабилността ни правят неспособни да направим точно това, което би помогнало да направим света по-малко несигурен и по-малко нестабилен - идея, която историята на самия договор показва, че е невярна.

Може и трябва да има различна траектория - на спешно лидерство, на признаване на ядрената бездна, над която всички стоим и на продължаващ напредък в усилията ни да изчистим света от ядрени оръжия. Не само е възможно - твърде необходимо е.

Светът е пред нова ядрена надпревара

Светът е пред нова ядрена надпревара

Предупреждение от SIPRI