Случаите на коронавирус по света паднаха с 16% миналата седмица до 2,7 милиона, обяви Световната здравна организация (СЗО), цитирана от АФП.

Смъртните случаи също спаднаха с 10% за същия период до 81 000.

СЗО одобри ваксината на AstraZeneca за глобална употреба

СЗО одобри ваксината на AstraZeneca за глобална употреба

Може да се използва при всички пълнолетни

Петте от шестте региона на СЗО в света регистрират двуцифрен (в проценти) спад на новите случаи, само в Източното Средиземноморие има увеличение от 7%. Миналата седмица новите случаи са спаднали с 20% в Африка и на Западния Пасифик, 18% в Европа, 16% в Америките и 13% в Югоизточна Азия.

По света има общо близо 110 милиона случая и 2 418 416 починали от началото на пандемията, сочат данните на Университет "Джонс Хопкинс".

Генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус заяви в понеделник, че броят на новите случаи е спаднал за пета поредна седмица почти наполовина от повече от 5 милиона случая в седмицата от 4 януари.

Британският щам на коронавируса е засечен в 94 държави, като в най-малко 47 държави се е разпространил на местно ниво. Щамът от ЮАР е регистриран в 46 държави, което е увеличение с две държави, като на местно ниво се е разпространил в 12 държави. Бразилският щам на коронавируса е засечен в 21 държави, което е увеличение с 6 държави, като на местно ниво се е разпространил в две държави.

СЗО препоръча преболедувалите COVID-19 да се ваксинират срещу коронавируса

СЗО препоръча преболедувалите COVID-19 да се ваксинират срещу коронавируса

Ваксината засилва имунния отговор