Европа остава в епицентъра на глобалното избухване на маймунска шарка, съобщи европейският регионален офис на Световната здравна организация в сряда, съобщава "Евронюз".

Има 25 държави в региона, които са докладвали за повече от 1500 случая - 85% от общия брой, казаха те.

"Мащабът на това огнище представлява реален риск; колкото по-дълго циркулира вирусът, толкова повече ще разшири обхвата си и толкова по-силно ще се укрепи болестта в неендемичните страни", каза регионалният директор за Европа Ханс Клуге.

Той призова пациентите със съмнителни или потвърдени случаи да бъдат изолирани, докато симптомите им не бъдат установени.

По-голямата част от пациентите с маймунска шарка са били сред мъже, които правят секс с мъже, като много пациенти - макар и не всички - съобщават за множество сексуални партньори, добави той.

ЕС купува 110 000 ваксини срещу маймунска шарка

ЕС купува 110 000 ваксини срещу маймунска шарка

Доставката им ще започне от края на юни

Клуге призова срещу стигматизирането на определени популации, заявявайки, че вирусът не е "привързан към никоя конкретна група".

Той също така подчерта, че има "ограничени количества ваксини и антивирусни средства за маймунска шарка и ограничени данни за употребата им".

"Масовата ваксинация не се препоръчва или е необходима в момента", каза Клуге, като призова страните да не използват подхода "първо аз".

"Умолявам правителствата да се справят с маймунската шарка, без да повтарят грешките на пандемията - и да запазят справедливостта в основата на всичко, което правим".

Това дойде ден след като Европейският съюз обяви, че ще закупи 110 000 дози от ваксина срещу маймунска шарка.

Световната здравна организация нарече глобалното огнище "необичайно и тревожно". Те ще решат следващата седмица дали да обявят огнището за глобална спешна здравна ситуация.

СЗО свиква Комитета за извънредни ситуации заради маймунската шарка

СЗО свиква Комитета за извънредни ситуации заради маймунската шарка

Това е най-високото ниво на предупреждение, издадено само за COVID-19 и полиомиелита