Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) изключи подхода да се търси стаден имунитет за справяне с пандемията от коронавирус, информира Би Би Си.

Стадният имунитет се случва, когато голяма част от населението е имунизирано от заболяване с ваксини или чрез масово разпространение на болестта.

СЗО предупреди страните да не разчитат само на блокадите срещу COVID-19

СЗО предупреди страните да не разчитат само на блокадите срещу COVID-19

Водят до икономически проблеми

Някои смятат, че трябва да се позволи на коронавируса да се разпространи в отсъствието на ваксина.

Но генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че такъв подход е "научно и етично проблематичен".

Повече от 37 млн. души са заразени с коронавирус по света, а над 1 милион са починали.

В момента се разработват стотици ваксини срещу коронавируса, като няколко са в напреднала фаза, но все още няма одобрена на международно ниво.

СЗО: Рекордни заразени в Европа

СЗО: Рекордни заразени в Европа

Това е увеличение с близо 12 000

На пресконференция Гебрейесус предупреди, че остават неясни дългосрочните последици от коронавируса, както и силата и продължителността на имунния отговор.

"Стаден имунитет се постига със защита на хората от вирус, а не с излагането им. Никога в историята на общественото здраве стадният имунитет не е използван като стратегия за отговор срещу епидемия, а да не говорим при пандемия", подчерта той.

Шефът на СЗО добави, че серопревалентните тестове - където кръвта е тествана за антитела - показват, че само 10% от хората са се заразили с коронавирус в повечето държави.

Ако позволим Covid-19 свободно да се разпространява, това означава да позволим ненужни случаи на заразяване, страдание и смърт, предупреди Гебрейесус.