Вариантът на коронавирус Омикрон се очаква да се разпространи в международен план, като представлява много висок глобален риск от скок на инфекции, които могат да имат тежки последици в някои области, заяви Световната здравна организация (СЗО) в понеделник, съобщава "Гардиън".

Агенцията на ООН призова своите 194 държави-членки да ускорят ваксинирането на групи с висок приоритет и в очакване на увеличаване на броя на случаите, да "осигурят наличието на планове за смекчаване" за поддържане на основните здравни услуги.

"Омикрон има безпрецедентен брой шипови мутации, някои от които са опасни за потенциалното им въздействие върху траекторията на пандемията", каза СЗО.

"Общият глобален риск, свързан с новия вариант... се оценява като много висок."

Към днешна дата не са докладвани смъртни случаи, свързани с Омикрон, въпреки че са необходими допълнителни изследвания, за да се оцени потенциалът да избегне защита срещу имунитет, предизвикан от ваксини и предишни инфекции.

"Увеличаването на случаите, независимо от промяната в тежестта, може изключително сериозно да натовари здравните системи и може да доведе до повишена заболеваемост и смъртност. Въздействието върху уязвимите групи от населението ще бъде значително, особено в страни с нисък обхват на ваксинации", се казва в доклада.

В последните си насоки СЗО повтори, че страните трябва да използват "подход, основан на риска, за да коригират мерките за международни пътувания своевременно". Предстоят допълнителни съвети.

"Очаква се, че случаи на инфекция могат да се наблюдават при ваксинирани лица, макар и в малка предвидима част", ​​се казва в документа.

Въпросът как човечеството може по-добре да се предпази от нови пандемии ще бъде обсъден от участниците в специалната сесия на СЗО, в понеделник в Женева, на която ще се обсъди разработването за тази цел на споразумение, конвенция или друг документ, който ще позволи бърз и ефективен отговор на заплахи от опасни патогени.

На форума, който ще се проведе в хибриден формат и ще продължи до 1 декември, са поканени представители на всички 194 държави-членки на СЗО.

В очакване на специалната сесия, ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус коментира, че е необходимо да се създаде мрежа от предприятия в различни региони на планетата, където ще бъде възможно бързо да се стартира производството на ваксини и други лекарства, когато възникне необходимост поради бъдещи пандемии.

Глобалната общност няма да може да победи пандемията с коронавирус, освен ако не преодолее кризата с ваксините, заяви Гебрейесус.

В понеделник в Женева, той обърна внимание на неравенството в достъпа до ваксини срещу коронавирус по целия свят. "Няма да можем да сложим край на тази пандемия, ако не разрешим кризата с ваксините", каза ръководителят на СЗО. Той припомни, че в света вече са използвани почти 8 милиарда дози от ваксината. В същото време, според него, "повече от 80% от глобалния обем ваксини е отишъл за страните от Г-20, а страните с ниски доходи, повечето от които са в Африка, са получили само 0,6% от дозите".

Колкото по-дълго съществува неравенството на ваксините на планетата, толкова повече възможности за коронавируса "да се разпространява и развива", които човечеството "не може да предвиди или предотврати". Осигуряването на равен достъп до ваксини е в интерес на всички страни.

103 държави все още не са изпълнили целта на СЗО за 40% покритие на населението на всички страни с ваксини срещу коронавирус до края на 2021 г. Половината от тях обаче рискуват да не постигнат тази цел "само защото нямат достъп до ваксините, от които се нуждаят".

Преболедувалите COVID-19 с повишен риск да се заразят с "Омикрон"

Преболедувалите COVID-19 с повишен риск да се заразят с "Омикрон"

Това обявиха от СЗО