Световната здравна организация - СЗО все още преглежда данните за руската ваксина Sputnik V като част от надеждите, че тя може да бъде одобрена от здравната агенция на ООН за спешна употреба срещу коронавирус, но заяви във вторник, че не предстои решение, съобщава АП. 

Разяснението идва, след като през последните дни руският здравен министър Михаил Мурашко заяви, че административните въпроси са сред основните затруднения в процеса на вземане на решения на СЗО относно това дали да се предостави спешна употреба на Sputnik V, както има и за половин дузина други ваксини.

Подобно одобрение би било демонстрация на международно доверие във ваксината след строг процес на преглед и би могло да проправи пътя за включването й в програмата COVAX, организирана от СЗО и ключови партньори, която доставя ваксини срещу COVID-19 в множество страни по света.

"Както при другите кандидат-ваксини, СЗО продължава да оценява ваксините Sputnik V от различни производствени обекти и ще публикува решения за техния статус на EUL (списък за спешна употреба), когато всички данни са налични и прегледът приключи", се казва в изявление на СЗО. "Процесът на оценка на EUL има за цел да ускори справедливия достъп до ваксини, за да спаси човешки животи и да постави под контрол пандемията COVID-19.

СЗО замрази процеса на одобрение за руската ваксина Sputnik V

СЗО замрази процеса на одобрение за руската ваксина Sputnik V

Необходими са нови инспекции заради разкрити редица производствени нарушения

След среща с ръководителя на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус, Мурашко заяви, че "всички бариери са премахнати" за по-нататъшен преглед на Sputnik V, цитиран от руските информационни агенции и официалната страница в Twitter на ваксината Sputnik V.

"Днес не виждаме пречки за по-нататъшна работа и това беше потвърдено от Тедрос", каза Мурашко. "Оставаха някои административни процедури да бъдат завършени, но въпросите не бяха свързани с самата ваксина", каза той.

В понеделник Мурашко добави, че "разногласията" със СЗО са разрешени и производствените обекти и регистриращата компания в Русия "трябва да представят целия пакет документи в рамките на седмица или седмица и половина и по-нататъшният процес ще започне".

В телефонно интервю говорителят на СЗО Даниела Багози заяви във вторник, че само техническата консултативна група на СЗО по списъците с аварийни употреба не самият генерален директор на СЗО, има последната дума относно това дали ваксината получава спешно одобрение

След като СЗО получи пълното количество данни, от които се нуждае, когато се проверят производствените обекти и когато се прецени, че данните отговарят на критериите на СЗО, групата може да насрочи среща за валидиране на кандидат-ваксина за списъка за спешна употреба.

Не е определена такава среща за Sputnik V. Следващата ваксина в дневния ред на групата е тази от индийския Bharat Biotech, която се очаква да бъде обсъдена този месец.

С нови правила за пътуване САЩ затварят врати за ваксинираните с руската Sputnik V

С нови правила за пътуване САЩ затварят врати за ваксинираните с руската Sputnik V

Но ще допускат чужденци, ваксинирани с китайските ваксини на Sinopharm и Sinovac