Световната здравна организация - СЗО е преустановила процеса на одобрение за руската ваксина срещу коронавирус Sputnik V, след като са разкрити редица производствени нарушения по време на инспекция в Русия по-рано тази година, съобщава официален служител, цитиран от "Радио свободна Европа".

Джарбас Барбоса, помощник-директор в Панамериканската здравна организация, регионалното бюро на СЗО за Северна и Южна Америка, коментира, че ще бъдат необходими нови инспекции в един от заводите, където се произвежда ваксината, преди ваксината да бъде одобрена за спешни случаи.

Заводът "трябва да вземе това под внимание, да направи необходимите промени и да бъде готов за нови проверки. СЗО чака производителят да изпрати информация, че заводът им е приведен в съответстващо състояние", допълва Барбоса.

СЗО проверява Sputnik V в Русия

СЗО проверява Sputnik V в Русия

Екипът, който е в Русия, ще финализира разследването си до 4 юни

В доклад, публикуван през юни, СЗО съобщи, че е открила множество нарушения във фабрика, собственост на руската фармацевтична компания Pharmstandard в град Уфа, включително относно "прилагането на адекватни мерки за смекчаване на рисковете от кръстосано замърсяване".

По-късно заводът заяви, че е отговорил на тези опасения.

Русия подаде молбите си за одобрение както към СЗО, така и към Европейската агенция по лекарствата (EMA) през февруари, след като рецензирани резултати, публикувани в медицинското списание The Lancet, показаха, че е безопасна и 91,6% ефективна срещу COVID-19.

По-късно бе публикувано, че има сериозни разминавания и липси в данните за руската ваксина Sputnik V.

Въпреки липсата на одобрение, Sputnik V се използва в редица страни по света.

Урсула фон дер Лайен: Липсата на данни за "Спутник V" поражда въпроси

Урсула фон дер Лайен: Липсата на данни за "Спутник V" поражда въпроси

"Стана много тихо около "Спутник V"