Регионалният директор на Световната здравна организация - СЗО за Европа д-р Ханс Клуге заяви в четвъртък, че екип на СЗО е в Русия, за да анализира данните на Sputnik V като част от процеса на сертифициране на ваксината от здравната агенция.

В интервю за ТАСС Клуге заяви, че е в контакт с руските власти, що се отнася до одобрението на ваксината, добавяйки, че "определено има основания за оптимизъм" по отношение на даване на зелена светлина за ваксината.

Гутериш вярва в "Спутник V" и очаква СЗО да я одобри

Гутериш вярва в "Спутник V" и очаква СЗО да я одобри

ООН иска равен достъп до ваксините в целия свят

Освен това той отбеляза, че екипът, който е в Русия, ще финализира разследването си до 4 юни, след което ще бъде изготвен доклад за подробности за резултатите и за даване на препоръки на СЗО по Sputnik V.

Изявленията на Клуге са в съответствие с предишните настроения на органа на ООН, когато става въпрос за одобрението на Sputnik V и той отбеляза, че е добра новина, че Европейската агенция по лекарствата също проучва ваксината.

По-рано бе съобщено, че огласените до момента резултати от третата фаза на клиничните изпитания на руската ваксина са противоречиви и непълни, от публикация на списание The Lancet, в която са цитирани позиции на международна група от учени.

През февруари руски автори, участвали в създаването на ваксината, публикуваха в The Lancet статия, в която се твърди, че ефективността на Sputnik V срещу коронавирусната инфекция е 91,8%.

Словакия стана втората държава от ЕС, която одобри Sputnik V

Словакия стана втората държава от ЕС, която одобри Sputnik V

Страната има на склад 200 000 дози от руската ваксина