Руската ваксина "Спутник V" показа 91,6% ефективност при симптоматични случаи на коронавирус. Това показват междинните резултати от клинични изпитания, пише "Гардиън".

Предварителните открития се основават на анализ на данни от повече от 20 000 участници, предимно бели. 3/4 от тях са получили от ваксината, а останалите са получили плацебо.

Иран също ще произвежда руската ваксина "Спутник V"

Иран също ще произвежда руската ваксина "Спутник V"

Техеран и Москва подписаха споразумение за доставката и производството на препарата

Не са установени сериозни странични ефекти след поставяне на ваксината. Повечето странични реакции са леки, включително грипни симптоми, болка на мястото, където е поставена ваксината и отпадналост.

Ваксината, която е подкрепена от Руския фонд за преки инвестиции, се поставя два пъти през 21 дни.

През този период след първата доза са регистрирани 16 случая на коронавирус сред 14 964 души (0,1%) от ваксинираната група и 62 случая на COVID-19 при 4902 души (1,3%) в плацебо групата. В проучването са включени и 2144 участници на възраст над 60 г. Ваксината е показала 91,8% ефективност, пишат изследователи в авторитетния журнал "Лансет".

Турция започва производството на руската ваксина "Спутник V"

Турция започва производството на руската ваксина "Спутник V"

За вътрешния пазар и за износ

Подобна като ваксината на Oxford/AstraZeneca, "Спутник V" се базира на модифициран щам на аденовирус.

За разлика от първата ваксина, при руската са използвани два различни човешки аденовируса в опит да се предизвика по-силен и дълготраен имунен отговор.

В този анализ са включени само симптоматични случаи на коронавирус, предупреждават учените и допълват, че са необходими допълнителни изследвания, за да се установи отражението на ваксината върху безсимптомните случаи на коронавирус и разпространението му.

Мексикански бизнесмен купи 2 милиона дози от ваксината "Спутник V"

Мексикански бизнесмен купи 2 милиона дози от ваксината "Спутник V"

Пандемия в латиноамериканската страна

В допълнение следени са пациенти в продължение на 48 дни след поставянето на първата доза, за да се установи за какъв период ваксината осигурява защита. Четири смъртни случая са регистрирани по време на изпитанието. Единият починал е от плацебо групата.

Той е получил удар, докато другите трима са от групата с ваксинираните участници, но смъртните случаи не са свързани с ваксината.

Предполага се, че участниците са били заразени с коронавируса преди изпитанието, тъй като са развили симптоми 4-5 дни след поставянето на първата доза.

Сериозни странични ефекти са наблюдавани при 68 пациенти, от които 45 са от плацебо групата. Нито един от случаите не е свързан с ваксината.

Унгария купи големи количества от руската ваксина "Спутник V"
Обновена

Унгария купи големи количества от руската ваксина "Спутник V"

2 милиона дози ще бъдат доставени

Това проучване не е имало за цел да оцени ефективността само на първата доза, но когато изследователите са проучили нивото на защита от 15-ия до 21-ия ден, ефективността срещу коронавируса е била 73,6%.

Екипът планира да изпита само поставяне по една доза от ваксината.

Миналия месец бе съобщено, че се планира смесване на ваксините на Oxford/AstraZeneca и "Спутник V".

Последната фаза от изпитанията на руската ваксина продължава. В нея участват най-малко 40 000 души.

Sputnik V може да предпазва повече от 2 г., твърди директорът на "Гамалея"

Sputnik V може да предпазва повече от 2 г., твърди директорът на "Гамалея"

Въпросът обаче все още е "предмет на нашето по-нататъшно проучване"