Руската ваксина срещу коронавирус "Спутник V" е един от ключовите елементи, който ще реши проблема с ваксинацията в света. Това съобщи в сряда генералният секретар на ООН Антониу Гутериш на съвместна пресконференция с руския външен министър Сергей Лавров, предаде ТАСС.

"Ние, разбира се, бихме приветствали СЗО да признае използването на ваксината, знам, че такъв процес е в ход. Което е много добър знак", каза той. "Ние вярваме, че препаратът също е един на ключовите елементи, които ще ни позволят да разрешим проблема с ваксинацията."

Над 5 млн. души в света ваксинирани със "Спутник V"

Над 5 млн. души в света ваксинирани със "Спутник V"

Поставена им е била поне една доза от препарата към 5 май

Генералният секретар определи като неприемливо неравномерното разпространение на ваксините срещу коронавирус в света. "Първо, неприемливо е да живеем в свят, в който развитите страни могат да ваксинират по-голямата част от населението си, докато развиващите се страни дори нямат достъп до една доза ваксина. Това е не само несправедливо, но и абсурдно. Защото ние виждаме, че вирусът се разпространява като горски пожар и съществува огромен риск от нови мутации", каза той. Следователно съществува риск ваксините да не бъдат повече ефективни."

Според генералния секретар е много важно хората по целия свят да бъдат ваксинирани. "Трябва да удвоим производството на ваксини в световен мащаб и да разпределим ваксините по-равномерно по целия свят", добави Гутериш. "Призовах работна група да разработи план за разпространение на ваксини, който да ни помогне да работим между СЗО и правителствата с фармацевтичната общност, да се създаде среда, която ефективно и равномерно ще разпространява ваксините по целия свят."

Той посочи също необходимостта от разрешаване на въпроси с лицензирането и технологичната подкрепа на страните производители на ваксини, както и необходимостта от подкрепа на международния механизъм COVAX, където все още има проблеми с доставките и финансирането.

Русия се обяви за равен достъп до Covid ваксините

Русия се обяви за равен достъп до Covid ваксините

Здравният министър се похвали с трите ваксини и хода на имунизацията

Припомняме, че според Москва, с ваксината са ваксинирани по света над 5 млн. души от 30 държави и няма сигнали за тежки реакции. Русия също така вече се обяви за равен достъп до ваксините.