Експертите от Световната здравна организация (СЗО) могат да направят оценка на руската ваксина срещу коронавирус "Спутник V" за спешна употреба в края на юни или юли. Тази прогноза беше направена в понеделник на брифинг от помощник-генералния директор на организацията Мариангела Симао, предаде ТАСС.

"След като имаме пълно досие, тази ваксина може да бъде оценена от екип за технически преглед. Очакваме това да се случи най-вероятно в края на юни или евентуално през юли.", - каза Шимао.

Тиери Бретон: ЕС няма нужда от руската ваксина "Спутник V"

Тиери Бретон: ЕС няма нужда от руската ваксина "Спутник V"

Русия не може да осигури количества…

Русия беше първата държава в света, която регистрира ваксина за COVID-19. Само няколко седмици, след като регулаторните органи одобриха "Спутник V", Руският фонд за преки инвестиции започна активно да я рекламира в чужбина и обяви множество договори за доставката й в други страни.

Повечето от критиките срещу "Спутник V" затихнаха, след като в британското медицинско списание "Лансет" бяха публикувани данни, че според масови изследвания ваксината е безопасна и е с ефикасност 91%.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков призна, че търсенето на препарата надхвърля значително вътрешния производствен капацитет на страната.

Русия се обърна към китайски фирми за производство на ваксината "Спутник V" срещу COVID-19, съобщава "Асошиейтед прес".

Причината е нарасналото търсене на препарата.

Китай също се заема с производството на "Спутник V"

Китай също се заема с производството на "Спутник V"

Търсенето на ваксината надхвърля значително вътрешния производствен капацитет на Русия

През последните седмици Русия обяви три споразумения за общо 260 млн. дози с китайски компании. Това решение може да осигури по-бърз достъп до ваксината за страни от Латинска Америка, Близкия изток и Африка, които са поръчали руската ваксина.

Руският фонд за преки инвестиции вече е подписал договори за производство на ваксината със страни като Индия, Южна Корея, Бразилия, Сърбия, Турция и Италия. Досега обаче няма данни други страни, освен Беларус и Казахстан, да са произвели големи количества от ваксината.

Експерти обаче изразиха съмнения дали Русия ще успее да спази ангажиментите си към страни по цял свят, тъй като са обещани стотици милиони дози, но до момента е доставила само част от поръчаното количество - изнесени са едва 11,5 милиона дози от общо обещани около 630 милиона.