Русия се обърна към китайски фирми за производство на ваксината "Спутник V" срещу COVID-19, съобщава "Асошиейтед прес".

Причината е нарасналото търсене на препарата.

През последните седмици Русия обяви три споразумения за общо 260 млн. дози с китайски компании. Това решение може да осигури по-бърз достъп до ваксината за страни от Латинска Америка, Близкия изток и Африка, които са поръчали руската ваксина.

Повечето от критиките срещу "Спутник V" затихнаха, след като в британското медицинско списание "Лансет" бяха публикувани данни, че според масови изследвания ваксината е безопасна и е с ефикасност 91%.

Путин: Индия и Китай може да започнат да произвеждат руската ваксина "Спутник V"

Путин: Индия и Китай може да започнат да произвеждат руската ваксина "Спутник V"

Путин също предложи държавите от БРИКС

Експерти обаче изразиха съмнения дали Русия ще успее да спази ангажиментите си към страни по цял свят, тъй като са обещани стотици милиони дози, но до момента е доставила само част от поръчаното количество - изнесени са едва 11,5 милиона дози от общо обещани около 630 милиона.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков призна, че търсенето на препарата надхвърля значително вътрешния производствен капацитет на страната.

Руският фонд за преки инвестиции вече е подписал договори за производство на ваксината със страни като Индия, Южна Корея, Бразилия, Сърбия, Турция и Италия. Досега обаче няма данни други страни, освен Беларус и Казахстан, да са произвели големи количества от ваксината.

От самото начало Русия, която е първата страна, одобрила ваксина срещу новия коронавирус, си постави за цел да разпространи препарата си в цял свят. Само няколко седмици, след като регулаторните органи одобриха "Спутник V", Руският фонд за преки инвестиции започна активно да я рекламира в чужбина и обяви множество договори за доставката й в други страни.

Немислимо? ЕС май ще се довери на руската ваксина "Спутник V"

Немислимо? ЕС май ще се довери на руската ваксина "Спутник V"

Това би било дипломатически триумф за Русия