Масовото производство на руската ваксина срещу коронавирус "Спутник V" започна в Беларус, съобщи в четвъртък здравното министерство на страната. Производството в страната бе възложено на "Белмедпрепарати". Според ръководството, в края на април, след резултатите от контрола на качеството, продуктът се очаква да бъде пуснат в употреба. Обемът на производството в бъдеще ще бъде до 500 000 дози от препарата на месец, казаха от там, цитирани от ТАСС.

Беларус започна ваксинация на доброволци с руската ваксина на 1 октомври 2020 г., като част от проучванията след регистрацията. Беларус стана първата държава след Русия, която официално регистрира тази ваксина. В края на декември започна ваксинация на медицински работници.

Беларус започна да ваксинира със "Спутник V"

Беларус започна да ваксинира със "Спутник V"

Днес пристигнаха първите ваксини в Беларус

Масовата ваксинация ще започне в страната през април. Очаква се над 5,5 милиона души да бъдат ваксинирани на доброволни начала. Руската федерация също предаде ваксината EpiVacCorona на Министерството на здравеопазването на Беларус. През февруари Беларус получи 100 000 дози китайска ваксина Sinopharm.

В същото време, Турция обяви готовност за използване на ваксината след проведени тестове. "Започнаха първите преговори за доставка на препарата, - подчерта той в изявление. Началото на токсикологичните тестове на руската ваксина бе поставено на 25 февруари. Анкара очаква да получи около 100 милиона повече дози коронавирусни ваксини до края на май. Ваксинирани са над 14 милиона души в Турция.

Ефективността от 91,6% на руската ваксина бе потвърдена от публикуването на данни във водещото медицинско списание The Lancet. Към днешна дата тя е регистрирана в повече от 50 държави с общо население от над 1,3 милиарда души.

Руският фонд за преки инвестиции (РФПИ) обяви резултатите от допитване на британската социологическа агенция YouGov сред 9 417 анкетирани от 9 страни относно техните предпочитания за ваксини и предпочитана страна по отношение на производството на ваксини. Според проучването 54% ​​от анкетираните, които са избрали страна, на която имат доверие да произвежда ваксина, смятат Русия за най-будещия доверие производител на ваксини заедно със САЩ и оставяйки по-назад Великобритания, след като са били попитани да изберат 3-те страни, на които имат най-голямо доверие за производството на ваксина.

Германия призова ЕК да купи "Спутник V" на ниво ЕС

Германия призова ЕК да купи "Спутник V" на ниво ЕС

"Поискахме от Комисията" да започне процедура за придобиване

Германия призова Европейската комисия да закупи руска ваксина "Спутник V" за Европейския съюз, обяви германски представител". "Поискахме от Комисията" да започне процедура за придобиване на "Спутник", каза представителят пред журналисти на брифинг в Берлин и добави, че "ние виждаме сега, че Комисията е в процес на стартиране на тази процедура".