Германия призова Европейската комисия да закупи руска ваксина "Спутник V" за Европейския съюз, обяви германски представител, цитиран от "Политико".

"Поискахме от Комисията" да започне процедура за придобиване на "Спутник", каза представителят пред журналисти на брифинг в Берлин и добави, че "ние виждаме сега, че Комисията е в процес на стартиране на тази процедура".

Русия заподозря компания от САЩ за нарушаване на патента на "Спутник V"

Русия заподозря компания от САЩ за нарушаване на патента на "Спутник V"

Русия нямало да иска никакви пари

Представителят отбеляза още, че Комисията първо трябва да проучи какви са нагласите в европейските столици, за да установи кои държави проявяват интерес да се купи от руската ваксина преди да започне преговори за закупуването на дози.

След като договорът бъде уреден, държавите членки могат потенциално да закупят дози от руската ваксина чрез договора на ЕС, подчерта германският представител.

Русия видя "предубеденост" на ЕС по отношение на "Спутник V"

Русия видя "предубеденост" на ЕС по отношение на "Спутник V"

Русия щяла продължи да спасява животи в страни извън ЕС

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) получи първите данни за ефективността и безопасността на руската ваксина по-рано този месец, след като Русия поиска одобрение. Не е ясно кога ще бъде взето решение за одобрение на ваксината. Шефът на ЕМА Емър Кук съобщи, че регулаторът се подготвя да инспектира места в Русия, където се произвежда ваксината.

Германският представител съобщи още, че в същото време могат да бъдат предприети първите стъпки от процедурата по закупуване на ваксини от страна на ЕС.

Еврокомисар отсече: ЕС не се нуждае от руската ваксина "Спутник V"

Еврокомисар отсече: ЕС не се нуждае от руската ваксина "Спутник V"

До 14 юли било възможно в Европа да се постигне колективен имунитет

По думите му официални преговори с Русия все още не са започнали. Потенциално въпросът може да бъде обсъден на срещата на върха на ЕС в четвъртък и петък.

Унгария и Словакия вече купиха от ваксината на национално ниво, заобикаляйки ЕМА.

Най-малко 4 държави членки са необходими, за да започнат преговори за сключване на споразумение.