Една от американските компании може да е нарушила патента за производството на руската ваксина "Спутник V". Това обяви ръководителят на Руския фонд за преки инвестиции Кирил Дмитриев на съвещание с руския президент относно ваксинацията срещу коронавируса, съобщава "Новости".

Ръководителят на Руския фонд за преки инвестиции обясни, че препаратът имал "много силна патентна защита", тъй като разработчиците му са подали необходимите заявления по-рано от други.

Еврокомисар отсече: ЕС не се нуждае от руската ваксина "Спутник V"

Еврокомисар отсече: ЕС не се нуждае от руската ваксина "Спутник V"

До 14 юли било възможно в Европа да се постигне колективен имунитет

"Може би една от американските компании, които произвеждат ваксината, нарушава патентите ни. Уведомили сме тази компания, искаме да започнем диалог с тях", добави Дмитриев.

Той подчерта, че Руският фонд за преки инвестиции няма да иска каквито и да е пари от фирми от САЩ в условията на пандемия, но "ще се отнесе сериозно към защитата (...) на интелектуалните права".

Германия може да подпише споразумение за "Спутник V"

Германия може да подпише споразумение за "Спутник V"

Всичко зависи колко бързо може да се произведе или да сте достави, тъй като ваксините в Европа са малко

Въпросът за нивото на патентната защита е бил повдигнат от Владимир Путин на срещата. Той подчертал, че Русия предлага трансфер на технологии за производство на ваксини, което никой друг в света не правел.

Отговаряйки на президента, заместник генералният директор на Центъра "Гамалея" Денис Логунов отбелязал, че разработчиците са написали всички патенти и са подали всички заявления.

Препаратът "Гам-КОВИД-Вак" (търговска марка "Спутник V)" стана първата в света регистрирана ваксина срещу COVID-19, без обаче да е преминала през необходимите три клинични изпитвания. Руснаците се хвалят, че тя вече е регистрирана от 55 държави с общо население от над 1,4 млрд. души.

Кремъл: Безпрецедентен натиск върху държавите да откажат "Спутник V"

Кремъл: Безпрецедентен натиск върху държавите да откажат "Спутник V"

Русия се опитва да засили влиянието си в региона, което е във вреда на САЩ