Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан заяви в петък, че би подкрепил подписването на национална сделка за доставки с Русия за нейната ваксина "Спутник V" срещу COVID-19, съобщава "Ройтерс". 

"Също така мога да си представя, че сключваме договори - и ги сключваме бързо", каза той на седмична пресконференция, добавяйки, че Германия е в тесен контакт с Русия по въпроси, свързани с ваксината.

Предпоставка обаче е, колко дози могат да бъдат доставени. "Всъщност много подкрепям това да го правим на национално ниво, ако Европейският съюз не направи нещо."

Шпан иска да направи възможно общопрактикуващите лекари да бъдат ваксинирани още в средата на април. Поради малкото количество ваксина в Германия, експертите не очакват да започне до средата на май. "Не бих имал нищо против, ако можем да започнем по-рано от практиката на семейния лекар", каза федералният министър на здравеопазването.

Както Шпан, така и здравният експерт на СПД Карл Лаутербах се обявиха за скорошната употреба на руската ваксина в Германия. "Ваксината е добра и може да бъде произведена бързо. Трябва да проверим дали тук е възможно спешно одобрение", каза Лаутербах.

Шпан заяви в петък, че няма достатъчно дози ваксини, които да спрат трета вълна от пандемията на коронавируса в Европа, и руската ваксина е добра идея предвид текущата липса.

Нарастващият брой случаи, които са скочили с една трета през последната седмица, означава, че "не можем да предприемаме допълнителни стъпки за отваряне ... напротив, може би дори ще трябва да предприемем стъпки назад".

Здравните експерти се опасяват, че британският вариант на Covid-19 може да увеличи случаи в Германия по спирала обратно където бяха по Коледа, или по-лошо.

Няколко германски регионални ръководители подкрепиха тази седмица "Спутник V", която все още не е разрешена от регулаторните органи на ЕС. Сред тях и баварския лидер Маркус Содер, който се разглежда като претендент за поста на Ангела Меркел.

"Важно е да се ускорят процедурите за одобрение, особено в случая със Спутник", каза Содер, след като регионалните ръководители проведоха разговори с Урсула фон дер Лайен. Той добави, че проучванията на руската ваксина са показали, че тя е "изключително безопасна" и "в някои случаи по-добра от ваксините, които вече са одобрени".

Фон дер Лайен призова Британия и САЩ за реципрочност при износа на ваксини

Фон дер Лайен призова Британия и САЩ за реципрочност при износа на ваксини

"Спутник V" още е в процес на преглед и няма подробности за одобрение от EMA