Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова за по-голяма откритост и реципрочност при износа на ваксини, относно продължаващия спор с Великобритания и САЩ за доставките на ваксини, съобщава "Ройтерс".

"Моля за по-голяма откритост, тъй като Европа е сред регионите в света, които изнасят най-много, но е необходима реципрочност", каза тя пред италианския всекидневник La Repubblica.

Тя добави, че Европейският съюз е в контакт с Обединеното кралство във връзка с износа на ваксини, но отказа да даде подробности за разговорите си с британския премиер Борис Джонсън.

ЕС планира да задейства механизма за уреждане на спорове с AstraZeneca

ЕС планира да задейства механизма за уреждане на спорове с AstraZeneca

Писмото ще бъде първата официална мярка от страна на ЕС

Фон дер Лайен заяви, че въпросът за реципрочността и необходимия механизъм ще бъдат обсъдени с други европейски страни на среща следващия четвъртък.

Председателят на ЕС каза също, че е "изключително уверена", че целта на Европа да ваксинира 70% от пълнолетното си население до края на лятото ще бъде постигната въпреки скорошните прекъсвания и закъснения на ваксината AstraZeneca след съобщения за кръвни съсиреци при хора, които са имали получи изстрела.

Тя добави, че руската ваксина "Спутник V" все още е в процес на преглед и че все още няма доказателства за производствения капацитет на ваксината, подробности, необходими за одобрение от европейския регулаторен орган по лекарствата EMA.

От юни ще имаме имунизационен паспорт - какво трябва да знаем за него

От юни ще имаме имунизационен паспорт - какво трябва да знаем за него

Електронен документ с QR-код...