Данните на Европейския съюз показват, че 27-членният блок е позволил износът на над 34 милиона дози ваксини COVID-19 през последните седмици, въпреки недостига и продължаващата борба за ускоряване на програмите за ваксиниране, съобщава АП.

Няколко служители, които говориха при условие за анонимност поради чувствителността на цифрите, заявиха, че над 9,1 милиона дози са изнесени за Обединеното кралство в момент, когато дипломатическото напрежение се е повишило заради износа на ваксини и прилагането на споразумението за Брекзит.

ЕС искаше ваксините AstraZeneca от Великобритания, за да компенсира недостига в компанията си.

Шарл Мишел: Русия и Китай използват ваксините за пропагандни цели

Шарл Мишел: Русия и Китай използват ваксините за пропагандни цели

ЕС не прави това, говори за ценности...

Данните показват, че дори ЕС да бъде обвинен във "ваксинен национализъм", големият износ продължава от блока. Износът е почти толкова голям, колкото приблизително 45 милиона дози, разпределени в ЕС от миналата седмица.

Един дипломат заяви, че от над 200 разрешения за износ, само едно е отказано. Миналата седмица пратка с повече от четвърт милиона ваксини AstraZeneca, предназначени за Австралия, бе блокирана от ЕС при първото използване на система за контрол на износа, създадена от блока, за да се увери, че големите фармацевтични компании ще спазват договорите.

Един служител подчерта, че износът е "само за производителите, които спазват своите договорни ангажименти" към ЕС. Друг заяви, че цифрите не включват износ за по-бедните страни по света.

ЕС е подложен на натиск да увеличи темпото на ваксинациите, но страните членки се оплакват, че доставките са значително по-бавни от търсенето. Несъответствието с ваксинациите е най-очевидно при сравнение с Великобритания.

Последните налични данни показват, че 35% от пълнолетното население на Обединеното кралство е получило ваксина, докато цифрата за ЕС е едва 9,6%.

Великобритания оглавява списъка за износ, като Канада е на второ място, а САЩ са на 8-мо място в списъка с одобрения за износ в размер на 953 723.

Цифрата от 34 млн. дози износ за седмици оставя горчив вкус за някои, особено като се има предвид броят на изнесените от ЕС ваксини за Обединеното кралство.

Тази седмица председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел обясни, че "фактите не лъжат. Обединеното кралство и САЩ наложиха категорична забрана за износ на ваксини или компоненти за ваксини, произведени на тяхна територия."

Премиерът Борис Джонсън отрече да има такава забрана, но данните за износа от ЕС наистина показват, че блокът е имал роля за успеха на британската ваксинация".

Балтийските страни призовават ЕС да преразпредели неизползваните ваксини

Балтийските страни призовават ЕС да преразпредели неизползваните ваксини

От тези, които се страхуват от ваксиниране към тези, които имат нужда

Цифрите са предоставени от изпълнителната комисия на ЕС на представители на страните членки. Като цяло представителите нямат проблем с компаниите, които спазват своя договор с ЕС и могат да продължат износ.

Критиката се съсредоточи върху AstraZeneca, англо-шведската компания, която обеща около 80 милиона ваксини, но сега твърди, че вероятно ще падне над половината от тази заради производствените проблеми.

След първоначалното отказ на Обединеното кралство, Мишел поиска от Обединеното кралство да осигури повече прозрачност по отношение на производството и износа за други страни.

ЕС е основен мултинационален фармацевтичен център с огромен производствен капацитет и иска от компаниите, които спазват ангажиментите си, да продължат да изнасят. "ЕС никога не е спирал да изнася", коментира Мишел.

Фон дер Лайен пита Русия защо продава Sputnik V преди да ваксинира гражданите си

Фон дер Лайен пита Русия защо продава Sputnik V преди да ваксинира гражданите си

Има начин да се прескочи ЕС и Унгария, Полша, Словакия, Чехия обсъждат въпроса