Русия трябва да обясни защо предлага да продава милиони дози от своята коронавирусна ваксина на други страни, докато изостава от ваксинацията на собствените си граждани, заяви в сряда председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, съобщава "Политико".

Нейните коментари са след като все повече страни от Централна и Източна Европа искат Sputnik V, въпреки че все още не е получила одобрение от регулаторния орган на ЕС и нарастват въпроси относно прозрачността на данните от клиничните изпитвания.

Фон дер Лайен отбеляза, че Русия ще трябва да разреши инспекции на своите производствени обекти и да предостави всички техни данни за проверка като част от процеса на регулаторно одобрение.

Русия отговори на призивите на САЩ на "Спутник V" да се гледа като на геополитически замисъл

Русия отговори на призивите на САЩ на "Спутник V" да се гледа като на геополитически замисъл

Според САЩ трябва да се внимава да не се получи зависимост от Русия

"Все още се чудим защо Русия предлага теоретично милиони и милиони дози, като същевременно не напредва в достатъчна със степен собствения си народ", отбеляза тя.

Разпространението на руската ваксина съвпада с непрекъснатите проблеми на ЕК с бавното разпределение на ваксините в ЕС, в резултат до голяма степен от производствения недостиг от производителите. Тези проблеми повдигнаха въпроса дали ЕС трябва да разглежда ваксините от Русия или Китай.

Съгласно разпоредбите за извънредни ситуации страните от ЕС могат да разрешат използването на ваксина без официално условно одобрение за пускане на пазара от Европейската агенция по лекарствата (EMA), което Унгария вече е направила.

В тези случаи държавите-членки, а не производителите на лекарства, носят отговорност. Въпросът за използването на руската ваксина е обсъден на среща на премиерите на страните от Вишеградската четворка (Унгария, Полша, Словакия, Чехия) в Краков, обяви премиерът на Словакия Игор Матович.

Естония предупреди: Русия залага на COVID-19 за отслабването на Запада

Естония предупреди: Русия залага на COVID-19 за отслабването на Запада

"Русия е готова да налее масло в огъня"

В рамките на ЕС Хърватия и Словакия също изразиха интерес да одобрят руската ваксина на национално ниво. Някои членове на ЕП призоваха фон дер Лайен да отговори на тези двустранни сделки.

"Предложих да освободим ваксината от политиката. Има геополитически дебат, има исторически различия, но не бива да ги включваме в дебата за ваксините. Има ваксина, която ефективно ще защити хората, няма източна ваксина или западна ваксина", обясни унгарският премиер Виктор Орбан.

Полският премиер Матеуш Моравецки обясни, че трябва "да се получи ваксината от всяко място, възможно най-бързо. Но е важно това да е доказана ваксина и да е достъпна за хората на доброволни начала. Това сега е най-важното - надпревара с времето за победа срещу епидемията. Всеки нов ден, седмица е голяма загуба за икономиката".

Сърбия ще става център за производство на ваксини за Западните Балкани

Сърбия ще става център за производство на ваксини за Западните Балкани

Ще може да произведе до 20 милиона дози от руската Sputnik V