Русия никога не била приятел с някого срещу когото и да било, увери руският външен министър Сергей Лавров, коментирайки призивите на новата администрация на САЩ да се гледа с подозрение на руската коронавирус ваксина "Спутник V", съобщава "Новости".

Той припомни, че представители на Белия дом заявиха, че "Спутник V" е геополитически замисъл на Кремъл и трябва да се внимава да не се получи зависимост от Русия.

Der Spiegel: 4 загадъчни жертви при изпитанията на „Sputnik V”, десетки са изчезнали

Der Spiegel: 4 загадъчни жертви при изпитанията на „Sputnik V”, десетки са изчезнали

Институтът по научна етика Resis задава въпроси...

"Е, какво да кажа (...) Ако няма нищо, което да се противопостави на нормалната приятелска комуникация между страните и ако единственото нещо, което може да се каже по този въпрос, е този вид изявления - е, печално е. Ние никога не се сприятеляваме с някого срещу когото и да било. Ние винаги изхождаме от обстоятелството, че ако Русия и нейните чуждестранни партньори имат взаимно привличане, тогава ние имаме пълното право да развиваме отношенията си, както се договорим", коментира Лавров на пресконференция след среща с външния министър на Того Робърт Дюси.

Руското министерство на здравеопазването регистрира "Спутник V" през август миналата година, месеци преди ваксината да е преминала през трите етапа на клинични изпитания. Кремъл постоянно изтъква, че това била първата в света ваксина за предотвратяване на COVID-19.

Руската ваксина "Спутник V" показа 91,6% ефективност
Обновена

Руската ваксина "Спутник V" показа 91,6% ефективност

Не са установени сериозни странични реакции

Както следва от публикацията в авторитетното медицинско списание The Lancet, зад която публикация обаче стои екипът, разработил препарата, тя е показала висока имуногенност и безопасност. Ефективността ѝ била 91,6 процента и осигурявала пълна защита срещу тежки случаи на COVID-19.

Използването на "Спутник V" вече е одобрено в повече от 20 страни, включително Беларус, Аржентина, Боливия, Сърбия, Алжир, Унгария, Обединените арабски емирства, Иран, Армения, Мексико, Никарагуа, Пакистан, Монголия, Бахрейн.

Премиерът на Литва: "Спутник V" е още едно хибридно оръжие на Русия

Премиерът на Литва: "Спутник V" е още едно хибридно оръжие на Русия

"Нито е нещо добро за човечеството"