В статията на екипа, който стои зад руската ваксина срещу COVID-19, публикувана в сп. Lancet, се казва, че ефективността на препарата Sputnik V срещу коронавируса е 91.6%. Публикацията съдържа междинни данни от третата фаза на изпитанията на ваксината.

В научната общност обаче има сериозни съмнения относно коректността на представената информация, посочва изданието Der Spiegel.

Руската страна се надяваше публикацията в най-престижното медицински списание Lancet да подобри репутацията на ваксината, но експертите продължават да посочват пропуски и несъответствия, будещи недоверие.

Още през септември около 40 специалисти начело с известния молекулярен биолог Енрико Бучи, който оглавява института по научна етика Resis, зададоха множество въпроси за руската ваксина, на които досега няма отговор.

Учени: Данните за руската ваксина срещу COVID-19 са с непълноти, повторяемост като копи-пейст

Учени: Данните за руската ваксина срещу COVID-19 са с непълноти, повторяемост като копи-пейст

"Nature" публикува отворено писмо...

Решението на руското правителство да регистрира ваксината за употреба преди да са завършени трите фази на клинични изпитания при всички случаи е неприемливо, посочва Бучи.

Институтът Resis анализира данните, съдържащи се и в новата публикация в The Lancet, и посочва редица моменти, които предизвикват съмнения.

На първо място експертите посочват липсата на прозрачност. Както световната научна общност, така и тази в Русия няма достъп до данните от процеса на разработване на препарата. Единственият отговор, който учените получиха от руската страна на въпросите си, гласеше: "Департаментът по сигурността ще разгледа запитванията". По думите на Бучи, подобно поведение е възмутително.

Учен: Руската ваксина срещу COVID-19 се оказа стар препарат за животни

Учен: Руската ваксина срещу COVID-19 се оказа стар препарат за животни

Съставът й дълго не беше публикуван...

По време на третата фаза от изпитанията на Sputnik V са налице данни за четирима починали, но само за двама от тях са посочени детайли, посочват още от института.

Наред с това има разминавания в данните за броя на участниците в клиничните изпитания. В The Lancet са споменати две различни числа - на едно място се твърди, че участниците са 21 977, на друго - 21 862.

Въпроси пораждат и данните за ефективността. При 15% от участниците в плацебо групата, на които не е инжектирана ваксина, са се появили антитела на 42-ия ден от изпитанията. Вероятно те са се заразили с коронавируса и прекарали инфекцията безсимптомно, но остава неясно дали този фактор е отчетен при изчисленията .

Не е ясно също защо броят на хората във "ваксинираната група" е доста по-голям по време на междинните изпитания, отколкото в окончателния доклад, публикуван в The Lancet, отбелязват учените.

Същевременно в статията, поместена в The Lancet, постоянно се променя количеството хората, които са се заразили, въпреки че са били ваксинирани със Sputnik V. В "резултатите" се казва, че след 21 дни само при 16 от около 15 хиляди участници е установен коронавирус. В друг раздел на доклада се казва, че случаите COVID-19 в същата група са 61 към 20-ия ден.

Подценихме ли руската ваксина?

Подценихме ли руската ваксина?

Да, рядка победа за Кремъл, но не трябва ли твърда позиция на съюзниците срещу руския режим, пита "Вашингтон пост"