Литва не планира да използва руската ваксина "Спутник V" срещу COVID-19. Това обяви министър-председателката на прибалтийската страна Ингрида Шимоните.

"Казват, че "Спутник V" е добра ваксина, но Путин не иска да я използва за лечение на руснаци - той я предлага на света като поредното хибридно оръжие "разделяй и владей", написа Шимоните в "Туитър", като добави, че "нито има новина тук, нито нещо добро за човечеството".

"Не, не планираме (да използваме руската ваксина), тъй като тази ваксина не е регистрирана в никоя държава от ЕС. Европейската агенция по лекарствата не я е оценявала, такъв ще е коментарът", каза тя пред репортери.

Върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел на 5 февруари изрази надежда, че руската ваксина срещу COVID-19 скоро ще бъде използвана в целия ЕС. По време на посещението си в Москва Борел каза, че "Спутник V" била "добра ваксина за цялото човечество".

В САЩ обявиха "Спутник V" за най-големия научен пробив на Русия от времената на СССР

В САЩ обявиха "Спутник V" за най-големия научен пробив на Русия от времената на СССР

Ваксината можела да увеличи геополитическото влияние на Москва

На въпрос дали Литва ще закупи тази ваксина, ако бъде регистрирана в ЕС, Шимоните отговори, че не може да се ръководи от предположения.

"Европейската агенция по лекарствата решава коя ваксина да се регистрира, а не г-н Борел. Няма да има повече коментари по тази тема, "Спутник" не е ваксината, която сме включили в нашето портфолио за ваксинация", настоя тя.

Ваксината беше регистрирана в Русия през август, като много страни са заинтересовани да я закупят. ЕС подписа шест договора за закупуване на 2 млрд. дози ваксина от различни производители, но до момента са регистрирани само три варианта. Европейската агенция по лекарствата все още не е получила заявки за регистрация на ваксината "Спутник V".

Руската ваксина "Спутник V" показа 91,6% ефективност
Обновена

Руската ваксина "Спутник V" показа 91,6% ефективност

Не са установени сериозни странични реакции