Разузнавателната служба на Естония обяви, че Русия разчита на COVID-19 пандемията за отслабване на единството на Запада, което ще помогне на Москва да придобие по-важна роля в международните отношения и да доведе до "намаляващо влияние на Запада на световната сцена", съобщава "Асошиейтед прес".

Кремъл смята, че пандемията ще принуди Запада да се съсредоточи върху вътрешната политика и икономическите проблеми и ще предизвика, наред с други неща, появата на популистки и екстремистки движения, посочва естонската служба за външно разузнаване в своя ежегоден доклад.

Премиерът на Литва: "Спутник V" е още едно хибридно оръжие на Русия

Премиерът на Литва: "Спутник V" е още едно хибридно оръжие на Русия

"Нито е нещо добро за човечеството"

"От своя страна Русия е готова да налее масло в огъня, за да насърчи тези тенденции", се изтъква в доклада, който е в размер от 79 страници, като се допълва: "Следователно през 2021 г. отново ще се наблюдават операции за руско влияние, целящи да създават и задълбочават разделения в рамките и между западните общества, включително на ниво Европейски съюз."

Според естонското разузнаване ходовете на Русия вероятно ще включват опити за дискредитиране на COVID-19 ваксините, произведени от Запада, особено тази, създадена от англо-шведската фармацевтична компания AstraZeneca, която руската пропаганда определи като "маймунска ваксина".

"С тези клеветнически кампании Русия се надява, от една страна, да създаде по-благоприятна позиция за собствените си ваксини на световния пазар и, от друга, да популяризира стратегическата си амбиция да се покаже като първа сред големите сили, която предоставя решение за COVID-19", се изтъква в доклада.

Полша обяви "Северен поток-2" за ново хибридно оръжие на Русия

Полша обяви "Северен поток-2" за ново хибридно оръжие на Русия

Използвала го за подкопаване на НАТО и ЕС

Русия активно рекламира собствената си ваксина срещу коронавируса "Спутник V", като няколко европейски страни, включително Унгария, или я закупиха, или преговарят да го сторят.

Адресирайки новата администрация на САЩ в доклада се казва, че дневният ред на Русия към Вашингтон вероятно няма да се промени значително и ще остане "до голяма степен конфронтационен".

Отношенията на Естония със съседна Русия остават хладни още от 1991 г., когато бившата съветска република с 1,3 млн. население и нейните прибалтийски съседи Латвия и Литва възвърнаха независимостта си в контекста на разпадането на Съветския съюз.

Въпреки че се фокусира до голяма степен върху събитията в Русия или непосредствените съседки на тази страна като Беларус и Украйна, докладът отбелязва и развитията в Китай. В него се казва, че амбициозният план на Пекин да се превърне в световен лидер в технологиите "представлява голяма заплаха за сигурността" за останалия свят.

Латвия бори руската дезинформация за ваксините с реклами на руски език

Латвия бори руската дезинформация за ваксините с реклами на руски език

Латвия е извършила едва 15 756 ваксинации

Новото поколение 5G мобилни мрежи, усъвършенстваната сателитна навигационна технология, облачните услуги и изкуственият интелект са изброени в доклада като примери къде Китай играе или се надява да играе ключова глобална роля.

Китайското "държавно ръководство има ясна цел да направи света зависим от китайските технологии", се подчертава в доклада.

Разузнавателната служба предупреди държавното ръководство на Естония, че интегрирането на страната "в автономната технологична екосистема на Китай прави Естония уязвима и зависима от Китай".

По-рано членката на НАТО и ЕС Естония забрани на китайския телекомуникационен гигант Huawei - водещият световен доставчик на 5G технологии - да доставя технологии и оборудване на правителството на прибалтийската страна, позовавайки се на опасения за сигурността.