Министърът на здравеопазването на Латвия обяви, че правителството ще засили информационната кампания на руски език за безопасността на ваксините, за да подобри ниските нива на ваксинация, информира "Франс прес".

След посещение на болница в столицата Рига, Даниелс Павлуц заяви, че ситуацията е "много проблематична" в Даугавпилс, втория по големина град в Латвия, чието население в мнозинството си е рускоезично.

Павлуц подчерта, че е налице "дезинформация" за ваксините в рускоезичните медии, както и по-глобална "антиваксърска пропаганда".

"За да се справим с дезинформацията на руски, удвояваме усилията си по отношение на информационната кампания, всичко също така ще бъде преведено и достъпно на руски", уточни Павлуц.

Латвия досега е извършила едва 15 756 ваксинации - около 0,8 процента от населението

Страната първоначално се фокусира върху медицинския персонал.

Но в регионалната болница в Даугавпилс миналата седмица само 10 процента от служителите са се записали да получат ваксина заради опасения за безопасността.

Степента на заразяване с COVID-19 е също по-висока в рускоезичните райони в Южна Латвия. Понастоящем заразените с коронавируса на 100 000 души са средно 1 200 за 14 дни в Даугавпилс - в сравнение с 600 души в Рига.

Предишният министър на здравеопазването на Латвия беше уволнен този месец заради несправянето с ваксинирането, а прибалтийската страна, която е член на еврозоната, сега създава работна група за ваксинация. Правителството очаква масовите ваксинации да започнат най-рано в края на март.