Сърбия ще може да произведе 20 милиона дози от руската ваксина Sputnik V, заяви президентът Александър Вучич по телевизия Pink. "Нашата оценка е, че сме в състояние да произведем 20 милиона дози. Имаме нужда от пет до шест милиона, а останалите могат да бъдат продадени в региона".

Вучич заяви, че Сърбия е подписала споразумения за повече от 10 милиона дози и че до момента е получила около 2 милиона дози. Населението на страната е малко под 7 милиона.

41 000 дози от ваксината Pfizer са на път, както и от ваксината AstraZeneca, а след това 50 000 от втората доза от руската ваксина Sputnik V. Той каза обаче, че Сърбия все още не е получила ваксини от програмата COVAX.

Сега има планове за създаване на производство на руската ваксина Sputnik V в Сърбия. Делегация от руски експерти, която посети Сърбия в средата на февруари, оцени, че има технологични условия за първата фаза от производството на ваксината. По този начин Сърбия ще стане първата държава в Европа, която произвежда ваксината.

Първата фаза може да започне след два до три месеца, а втората в рамките на седем до девет месеца, се казва в правителствено изявление.

Още преди стартирането на производството, Сърбия си осигурява ваксини от множество източници в съответствие с нейната външна политика на четири стълба за добри отношения с ЕС, САЩ, Русия и Китай.

Русия даде зелена светлина на Сърбия за производство на Sputnik V

Русия даде зелена светлина на Сърбия за производство на Sputnik V

Сърбия вече получи 1 500 000 китайски ваксини Sinopharm

Досега Сърбия е ваксинирала 14% от населението си, поставяйки я на второ място след Обединеното кралство в Европа и далеч пред всяка държава от ЕС.

Междувременно съседите от Западните Балкани се борят да осигурят каквито и да е ваксини. Албания, Босна и Херцеговина и Северна Македония започнаха да ваксинират своите граждани, но получиха само малък брой дози.

Северна Македония получи първата си пратка от 4680 ваксини срещу COVID-19 от Сърбия на 14 февруари. Вучич лично предаде ваксините на премиера Зоран Заев на граничния пункт Табановце.

Вучич каза, че се разглежда възможността да се помогне на Черна гора по същия начин, както на Северна Македония. На въпрос за ваксините, които Сърбия е доставила в Северна Македония, Вучич каза, че са необходими многобройни разрешителни, не само за Pfizer, но и за всяка друга ваксина.

Той обясни, че част от населението на Босна и Херцеговина в Република Сръбска ще може да се ваксинира в Сърбия и че предстои да се разбере дали Сърбия може да им предостави количество ваксини.

Съобщението на Сърбия, че ще ваксинира и етнически сърби в Косово, разгневи правителството в Прищина.

Междувременно албанският премиер Еди Рама се нахвърли срещу ЕС, тъй като не е оказал достатъчна помощ на страните кандидатки и потенциални кандидатки от Западните Балкани.

В Сърбия и други страни от Западните Балкани има високо ниво на ваксинен скептицизъм и изглежда, че след първоначалната еуфория желанието за ваксинация в Сърбия намалява.

Къде са обещаните от "брата" Бойко ваксини, питат македонци

Къде са обещаните от "брата" Бойко ваксини, питат македонци

За добросъседство не бил нужен договор, а готовност да се помогне