Русия даде одобрение за производство на ваксина Covid-19 Sputnik V в Сърбия, съобщава АФП.

"Първата фаза от производството на руската ваксина Sputnik V на територията на Сърбия е предварително одобрена," заяви в изявление министърът на иновациите на Сърбия Ненад Попович.

Съобщението е направено, след като делегация от експерти от руските министерства на промишлеността и търговията, Руския фонд за директни инвестиции (RDIF) - който финансира ваксината - и държавния институт по лекарствата на балканската страна посетиха базирания в Белград институт по вирусология.

"Те са доволни от видяното в института "Торлак", обясни министърът.

Вучич: Сърбия ще произвежда руската ваксина "Спутник V"

Вучич: Сърбия ще произвежда руската ваксина "Спутник V"

Сърбия е на четвърто място в света след Израел, Великобритания и САЩ

Друга група руски експерти трябва да посети Сърбия в рамките на следващите 15 дни, за да прецени какви технически и технологични условия трябва да бъдат изпълнени, за да се позволи пълномащабно производство на ваксината на сръбска територия, добави той.

Сърбия ваксинира най-бързо в Европа, след Великобритания. Досега в страната със седем милиона души са ваксинирани над 600 000 души.

Сърбия, която се стреми да се присъедини към Европейския съюз, но също така поддържа деликатен баланс на отношения с Китай и Русия, използва три ваксини - Sputnik V, китайския Sinopharm и американско-германската Pfizer/BioNTech.

От началото на пандемията страната е потвърдила повече от 400 000 инфекции и повече от 4 000 смъртни случая от респираторно заболяване.

По-рано премиерът Ана Бърнабич благодари на Китай, както и на президента Си Дзинпин за подкрепата на Сърбия по време на борбата й с коронавируса.

"Получаваме контингент от 500 000 ваксини. Това означава, че имаме 1 500 000 ваксини Sinopharm в Сърбия, което с отлична организация на ваксинацията ни позволи да бъдем втората държава в Европа и седмата в света по брой ваксинирани", коментира тя.

Подценихме ли руската ваксина?

Подценихме ли руската ваксина?

Да, рядка победа за Кремъл, но не трябва ли твърда позиция на съюзниците срещу руския режим, пита "Вашингтон пост"