Хърватия и Словакия провеждат разговори с Русия за закупуване на ваксината "Спутник V", съобщават местни медии, цитирани от "Политико".

Време е правителството да започне разговори с руската страна за снабдяване със "Спутник V", написа във "Фейсбук" премиерът на Словакия Игор Матович. Той добави, че правителството ще обсъди въпроса в четвъртък и че той подкрепя ваксината.

"Спутник V" е "страхотна ваксина с голяма ефективност", каза той.

Здравният министър Марек Крайчи коментира, че ваксината може да бъде използвана, ако се установи, че е безопасна. Крайчи поясни, че агенцията по лекарствата трябва да направи оценка на производствения процес.

Отделно здравният министър на Хърватия Вили Берош обяви, че са постигнали споразумение за сътрудничество с Русия за сдобиване със "Спутник V".

Има все повече доказателства, че руската ваксина е ефективна, но са необходими още данни, за да се докаже безопасността й, каза той. Но министърът се обяви против едностранния подход на Унгария, която вече се сдоби с руски и китайски ваксини, като заяви, че одобрение от Европейската агенция по лекарствата би било "оптимално", защото "има много висок критерий".

Берош съобщи още, че руският посланик в Хърватия му е съобщил, че Москва очаква Европейската агенция по лекарствата да одобри ваксината в началото на април.