Над 5 милиона души по света са били ваксинирани с първата доза на коронавирусната ваксина "Спутник V" към 5 май. Това съобщи в четвъртък Руският фонд за директни инвестиции (RDIF).

"Над 20 милиона души са получили инжекцията на първия компонент на ваксината в световен мащаб към 5 май 2021 г. Не са регистрирани случаи на тромбоза, твърдят от Фонда.

Производството на ваксината отговаря на най-високите стандарти, добави RDIF.

Припомняме, че днес стана ясно, че еднокомпонентната ваксина срещу коронавируса "Спутник Лайт" вече е регистрирана в Русия.

От руското здравно министерство обявиха регистрацията заедно с изследователските центрове. Това е първият компонент на ваксината срещу коронавируса "Спутник V", се казва в съобщението.

Ефективността на еднокомпонентната ваксина "Спутник Лайт" е 79,4% от 28-ия ден след имунизацията.

Показателите за нейната ефективност на ниво около 80% надвишават показателите на ефективност на много ваксини, които се поставят на две дози.

Разчетът на ефективността е осъществен на основата на руснаците, получили само една доза в рамките на програмата за масова гражданска ваксинация и не получили втора игла по някаква причина между 5 декември 2020 г. до 15 април 2021 г.

Заболеваемостта сред ваксинираните граждани след 28-ия ден на имунизация е само 0,277%.

Венецуела получи още 50 000 дози от "Спутник V"

Венецуела получи още 50 000 дози от "Спутник V"

Страната цели да ваксинира 5 млн. души

Гватемала е сред последните страни, получили партида от руската ваксина.

Експертите от Световната здравна организация (СЗО) могат да направят оценка на руската ваксина срещу коронавирус "Спутник V" за спешна употреба в края на юни или юли.