Фактът, че руският производител на ваксината срещу коронавируса "Спутник V" не е предоставил на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) достатъчно данни за ефикасността и безопасността на препарата поражда въпроси.

Това коментира председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в интервю за RedaktionsNetzwerk Deutschland.

Русия иска от ЕС да спре политическата пропаганда срещу "Спутник V"

Русия иска от ЕС да спре политическата пропаганда срещу "Спутник V"

Политиката да не се бърка в науката, призовава Москва

"Стана много тихо около "Спутник V". Заявлението пред EMA беше подадено отдавна", изтъкна Фон дер Лайен, визирайки подаденото от Русия заявление за получаване на разрешение руската ваксина да бъде използвана на територията на Европейския съюз.

"Досега обаче производителят не е успял да предостави достатъчно надеждни данни, които да докажат безопасността на препарата", изтъкна председателят на Европейската комисия, като по думите ѝ това поражда въпроси.

По-рано тази седмица Европейската комисия направи ваксинационния сертификат на Сан Марино валиден в целия Европейски съюз, отбелязвайки потенциално важен етап за "Спутник V", тъй като приблизително 90% от гражданите на Сан Марино са получили руската ваксина.

Бразилия спира договора за "Спутник V"

Бразилия спира договора за "Спутник V"

Изтекли договори при регистрацията са довели до решението

Русия беше първата в света, която регистрира ваксина срещу коронавируса на 11 август 2020 г., а именно "Спутник V". Според руснаците ефикасността на ваксината била 91,6%.

На 4 март ЕМА обяви началото на процедура за проверка на "Спутник V". По -рано се очакваше ЕМА да завърши прегледа на руската ваксина и да вземе решение относно възможността за нейното използване през май или юни.

Опитите на ЕС за оценка на руската ваксина "Спутник V" затруднени от пропуски в данните

Опитите на ЕС за оценка на руската ваксина "Спутник V" затруднени от пропуски в данните

Става ясно защо Русия изпитва затруднения да спечели чуждестранно приемане на своя продукт