Бразилия планира да отмени договорa, подписан през март, за 10 милиона дози от руската ваксина срещу коронавирус "Спутник V". Това съобщи в четвъртък здравният министър Марсело Кейрога, цитиран от "Ройтерс". 

Причината за това решение са изтекли срокове в процеса на регистрация при бразилския здравен регулатор Anvisa. Той добави, че Бразилия в момента не се нуждае от руската ваксина, въпреки че това можеше да се промени, ако Anvisa беше лицензирала препарата.

Припомняме, че плановете бяха страната да произвежда всеки месец до 8 млн. дози от руската ваксина, които да изнася в Латинска Америка. 

Руският фонд за директни инвестиции, който предлага на пазара ваксината, разработена от московския институт Gamaleya, не е отговорил веднага на исканията за коментар.

Бразилия прекрати неизгоден договор за индийски COVID ваксини

Бразилия прекрати неизгоден договор за индийски COVID ваксини

Пореден удар срещу Болсонару

Министърът също така обяви окончателното анулиране на договора за 20 милиона дози Covaxin, ваксината срещу COVID-19, произведена от индийската Bharat Biotech, тъй като Anvisa не е одобрила ваксината и компанията Bharat е прекратила контактите си с Precisa Medicamentos, нейния бразилски представител и посредник.

Федералната полиция и Сенатът разследват сделката заради обвинения в нередности. В скандала бе намесено и името на президента Жаир Болсонару. 

Бразилия съобщава за около 20 милиона инфекции с коронавирус и повече от 550 000 свързани смъртни случаи от началото на пандемията. Страната е на второ място в света по брой на починалите от COVID-19 след САЩ.

Бразилия регистрира 109 000 заразени с коронавирус за денонощие

Бразилия регистрира 109 000 заразени с коронавирус за денонощие

Страната заема челни места по заразени и починали