Бразилия ще прекрати договора за индийска ваксина срещу коронавирус на стойност 324 милиона долара, след като президентът Жаир Болсонару бе обвинен в нередности. Това съобщи министърът на здравеопазването във вторник, цитиран от "Ройтерс". 

Сделката за закупуване на 20 милиона дози от ваксината Covaxin на Bharat Biotech се оказа неизгодна за страната заради заложените завишени цени, а служител на здравното министерство заяви, че лично е предупредил президента за притесненията си.

Бразилският министър на здравеопазването Марсело Куейрога заяви на пресконференция, че екипът му ще проучи обвиненията.

По-рано "Ройтерс" и CNN Brasil съобщиха, че министерството е решило да отмени договора.

Договорът се проучва и от комисия на Сената, разследваща правителственото управление на пандемията.

Болсонару е критикуван за неприлагане на координиран национален отговор и за скептицизма си към ваксините, заключванията и изискванията за носене на маски. Президентът заяви, че въздействието на блокадите върху икономиката ще бъде по-лошо от вируса и настоява, че е направил всичко възможно, за да закупи ваксини от няколко държави.

САЩ пращат 3 млн. COVID ваксини на Бразилия

САЩ пращат 3 млн. COVID ваксини на Бразилия

От еднодозовата ваксина на "Джонсън и Джонсън"

Опозицията обвинява президента, че забавя поръчките за ваксини по политически причини, тъй като той последователно омаловажава тежестта на пандемията.

Хиляди хора протестираха в цялата страна срещу правителството на Болсонару и настояха за ускоряване на програмата за ваксинация. Много градове се борят с недостатъчен брой дози.