Бразилия регистрира 64 134 нови потвърдени случаи на коронавирус за последните 24 часа. 1593 са новите смъртни случаи от Covid-19. Това съобщиха от здравното министерство.

Страната е регистрирала над 18,3 милиона случая от началото на пандемията, докато официалният брой на жертвите се е увеличил до 512 735.

Припомняме, че САЩ в четвъртък изпратиха 3 милиона дози от еднодозовата ваксина срещу COVID-19 на "Джонсън и Джонсън" (J&J)на Бразилия - страната с втори най-висок брой жертви на коронавирус. Пратката е част от обещаните от Вашингтон 80 милиона дози ваксини дарение.

Само 15% от пълнолетните са напълно ваксинирани. Конгресът разследва как правителството се справя с пандемията.

САЩ пращат 3 млн. COVID ваксини на Бразилия

САЩ пращат 3 млн. COVID ваксини на Бразилия

От еднодозовата ваксина на "Джонсън и Джонсън"

Президентът Жаир Болсонару е критикуван за неприлагане на координиран национален отговор и за скептицизма си към ваксините, заключванията и изискванията за носене на маски. Президентът заяви, че въздействието на блокадите върху икономиката ще бъде по-лошо от вируса и настоява, че е направил всичко възможно, за да закупи ваксини от няколко държави.

Болсонаро бе въвлечен в скандал с предполагаеми нередности при закупуването на ваксина COVID-19 за имунизационната кампания в Бразилия. Министерството на здравеопазването подписа договор за закупуване на 20 милиона дози за 325 милиона долара.

Опозицията обвинява президента, че забавя поръчките за ваксини по политически причини, тъй като той последователно омаловажава тежестта на пандемията.

Хиляди хора протестираха в цялата страна срещу правителството на Болсонару и настояха за ускоряване на програмата за ваксинация. Много градове се борят с недостатъчен брой дози.

Бразилия с над 44 000 COVID заразени

Бразилия с над 44 000 COVID заразени

Страната вече надхвърли 500 000 жертви