Бразилия регистрира 44 178 потвърдени случая на коронавирус през последните 24 часа, a 1025 болни са починали от усложнения на COVID-19. Това са съобщили от министерството на здравеопазването в неделя, цитирани от "Ройтерс".

Според официалните данни, Бразилия е регистрирала над 17,9 милиона случая от началото на пандемията, докато жертвите вече са нараснали до 501 825 души.

Припомняме, че страната е на второ място по смъртни случаи в света, а експертите казват, че огнището може да се влоши на фона на бавна ваксинация и началото на зимата.

Вирусът продължава да се разпространява, а президентът Жаир Болсонару отказва да подкрепи мерки като социално дистанциране. Здравният институт Fiocruz казва, че ситуацията е "критична". Само 15% от пълнолетните са напълно ваксинирани. Конгресът разследва как правителството се справя с пандемията.

Болсонаро е критикуван за неприлагане на координиран национален отговор и за скептицизма си към ваксините, заключванията и изискванията за носене на маски. Президентът заяви, че въздействието на блокировките върху икономиката ще бъде по-лошо от вируса и настоява, че е направил всичко възможно, за да закупи ваксини от няколко държави.

Опозицията обвинява президента, че забавя поръчките за ваксини по политически причини, тъй като той последователно омаловажава тежестта на пандемията.

В събота хиляди хора протестираха в цялата страна срещу правителството на Болсонару и настояха за ускоряване на програмата за ваксинация. Много градове се борят с недостатъчен брой дози.

Бразилия отново "счупи" собствените си COVID рекорди

Бразилия отново "счупи" собствените си COVID рекорди

Вече с почти 500 000 жертви и над 17 600 заразени