Броят на смъртните случаи от Covid-19 е преминал 500 000 в Бразилия, на второ място по смъртни случаи в света, експертите казват, че огнището може да се влоши на фона на бавна ваксинация и началото на зимата, съобщава БиБиСи.

Вирусът продължава да се разпространява, а президентът Жаир Болсонаро отказва да подкрепи мерки като социално дистанциране. Здравният институт Fiocruz казва, че ситуацията е "критична". Само 15% от пълнолетните са напълно ваксинирани. Конгресът разследва как правителството се справя с пандемията.

Президентът Болсонаро е критикуван за неприлагане на координиран национален отговор и за скептицизма си към ваксините, заключванията и изискванията за носене на маски. Президентът заяви, че въздействието на блокировките върху икономиката ще бъде по-лошо от вируса и настоява, че е направил всичко възможно, за да закупи ваксини от няколко държави.

Опозицията обвинява президента, че забавя поръчките за ваксини по политически причини, тъй като той последователно омаловажава тежестта на пандемията.

Огнището в Бразилия е подхранвано от по-трансмисивни варианти на вируса, включително този, идентифициран за първи път в района на Амазонка и сега известен като вариант Гама.

Средно 70 000 случая са потвърждавани ежедневно през последната седмица. "Бразилия е изправена пред критичен сценарий за предаване в общността ... с възможност за влошаване през следващите седмици поради началото на зимата", коментира здравният институт.

Степента на заетост на леглата за интензивно лечение остава в повечето щати над или около 80%, а експертите предупреждават, че началото на зимата в южното полукълбо следващата седмица може да доведе до повече инфекции.

Министърът на здравеопазването Марсело Куейрога изрази солидарност с "бащите, майките, приятелите и роднините" на починалите, като каза, че "500 000 човешки живота са загубени поради пандемията, която засяга нашата Бразилия и целия свят".

Само САЩ съобщават за повече смъртни случаи, свързани с Covid-19.

Седемдневната средна дневна смъртност в Бразилия е над 1500 от март. Гонсало Вечина, бившият шеф на здравния регулатор Anvisa, заяви, че бавният напредък на програмата за ваксини ще продължи да коства човешки живот.

"Има 500 000 смъртни случая и за съжаление това ще продължи да се увеличава, защото ще отнеме известно време, за да се увеличи обхватът на ваксинацията. Може би тази година също ще бъде трудна, защото зависим от доставката на ваксини, закупени много късно", каза той .

В събота хиляди хора протестираха в цялата страна срещу правителството на Болсонаро и настояваха за ускоряване на програмата за ваксинация. Много градове се борят с недостатъчен брой дози. "Отне твърде много време, за да купи ваксината", обяснява Дениз Азеведо, демонстрант в Рио де Жанейро.

"Единственият имунитет, който можете да получите, е с ваксината. Няма ранно лечение ... хора остават са сираци, сираци, без майки и без деца."

Други протестиращи са гневни на Болсонаро заради общото му отношение към пандемията. "Позицията му по отношение на Ковид и отричането му са абсурдни. Той е изоставил реалността и здравия разум", коментира Робърт Алмейда, 50-годишен фотограф в Рио де Жанейро. 

Бразилия отново "счупи" собствените си COVID рекорди

Бразилия отново "счупи" собствените си COVID рекорди

Вече с почти 500 000 жертви и над 17 600 заразени