Бразилия регистрира 108 732 нови случая на коронавирус и още 1324 починали от усложнения COVID-19 за последните 24 часа. Това са съобщили министерството на здравеопазването в петък, цитирани от "Ройтерс".

Бразилия е на второ място по смъртност в света след Съединените щати и трета по заразени след САЩ и Индия.

Около 35 милиона души в страната са напълно ваксинирани.

Ваксинацията срещу коронавирус започна в Бразилия на 18 януари. В момента страната използва ваксините на AstraZeneca, Sinovac Biotech, Pfizer, Janssen и "Спутник V". Бразилия се стреми и към производство на собствена ваксина.

COVID срина рейтинга на Болсонару в Бразилия

COVID срина рейтинга на Болсонару в Бразилия

Поредица от скандали, в които бе замесено името на президента

Черните рекорди в страната и скандалите с неизгодни договори за ваксини сринаха рейтинга на президента Жаир Болсонару. Datafolha оповести резултати от проучване, според които 54% от бразилците смятат, че президентът трябва да бъде отстранен от власт, в сравнение с 49%, които са заявили същото през май. 63% от запитаните го считат неспособен да управлява, в сравнение с 58% през май. Повечето избиратели смятат своя президент за "нечестен, неискрен, некомпетентен, неподготвен, нерешителен, авторитарен и мрачен".

Може би най-тревожното за Болсонару е констатацията, че 59% от избирателите няма да го подкрепят при никакви обстоятелства на изборите през следващата година, когато той се надява да осигури втори четиригодишен мандат.

Бразилия мина 500 000 смъртни случая от коронавирус, ситуацията е критична

Бразилия мина 500 000 смъртни случая от коронавирус, ситуацията е критична

Положението може да се влоши на фона на бавна ваксинация и началото на зимата