Бразилският институт "Бутантан" може да достави поне 40 милиона дози от собствената си ваксина срещу COVID-19. Препаратът е наречен Butanvac. Това ще стане възможно още през четвъртото тримесечие на 2021 г., заяви директорът Димаш Коваш в четвъртък, цитиран от "Ройтерс".

В изказване пред комисия на Сената, разследваща справянето с пандемията от федералното правителство, Коваш заяви, че клиничните изпитвания на новата ваксина могат да бъдат приключени бързо. Предстои обаче получаване на одобрение за употреба от бразилския здравен регулатор Anvisa. Припомняме, че властите оповестиха по-рано през май за подготвянето на собствен продукт, но без повече детайли.

Припомняме също така, че вчера беше съобщено, че нов щам на COVID-19 е открит в Бразилия. Мутацията е засечена в щата Сао Пауло, който е тежко засегнат от пандемията. Това разкри информационния портал G1. Лекарите не могат да кажат дали новата мутация е по-заразна и дали причинява по-тежко заболяване. Новата разновидност на коронавируса бе забелязана за първи път в град Мокока. Тя се разпространи и в град Порту-Ферейра.

Починалите от усложнения на вируса в Бразилия са вече над 450 хиляди. Латиноамериканската държава е на второ място в света по смъртни случаи от ковид. На първо място са САЩ. Общият брой на заразените с коронавирус в Бразилия е 16 милиона души, а през последното денонощие те са 73 000.

Коронавирусът - причина за смъртта на 1/3 от починалите в Бразилия

Коронавирусът - причина за смъртта на 1/3 от починалите в Бразилия

През последните месеци коронавирусът настъпва в южноамериканския гигант