Сенатът на Бразилия започна разследване във вторник за това как правителството се справя с пандемията на коронавируса, предадоха TIMES, AFP и Folha de S.Paulo. Припомняме, че по-рано Върховният съд даде зелена светлина за това разследване.

То се счита за политически ход, който може да навреди на президента Жаир Болсонару, който се готви за преизбиране догодина.Той обаче вече обяви, че не се притеснява и обвини експрезидента Лула да Силва, че използва кризата в страна за предизборната си кампания. Както е известно, бившият държавник бе оправдан и може да се бори за преизбиране.

Днес Болсонару открито заяви, че не се вълнува от действията на Сената.

Бразилия с над 71 000 новозаразени и 3076 починали от коронавирус

Бразилия с над 71 000 новозаразени и 3076 починали от коронавирус

Болсонару готов да хвърли армията срещу недоволните

Бразилия е на челните места по заболеваемост и смъртност от коронавирус, за което опозицията обвини Болсонару в неглижиране. Президентът, който сам преболедува, упорито се противопоставяше на експертните съвети относно пандемията за почти всички мерки, като атакува блокадите, задължителните маски за лице, ваксините и рекламираше лекарства като хидроксихлорохин, които според изследователите са неефективни срещу вируса.Накрая обаче той бе принуден да състави ваксинационен план и да закупи нужните препарати.

Световни организации описаха като ад здравната ситуация в страната.

Броят на загиналите в Бразилия нарасна до близо 400 000, което поставя страната на второ място след това на САЩ, докато правителството се бори да достави достатъчно ваксини за 212 милиона души в страната.

Парламентарната комисия за разследване ще анализира дали федерални или държавни служители са извършили престъпна небрежност или корупция.

Регулаторът на Бразилия отказа внос на "Спутник V" – има рискове и дефекти

Регулаторът на Бразилия отказа внос на "Спутник V" – има рискове и дефекти

Рисковете са твърде големи...

Болсонару заяви по-рано, че има готовност да хвърли и армията в борбата с коронавируса и възможни размирици, предаде "Ройтерс". Бившият капитан заяви по време на телевизионно интервю, че няма да навлиза в подробности какво точно се подготвя.