Фармацевтичният регулатор на Бразилия Anvisa не допусна внос на руската ваксина "Спутник V", съобщи Дойче веле.

Във вторник, 27 април, членовете на управата на регулатора единодушно постановиха отказ за употреба на ваксината в страната заради "произтичащи от препарата рискове" и "сериозни дефекти".

Създателите на ваксината и досега не са предоставили достатъчно информация, която да докаже надеждността, качеството и ефективността на препарата, се казва в решението на Anvisa.

По-рано техническото звено на регулатора препоръча да не се допуска внос на "Спутник V", като се аргументира с "критично важни въпроси", свързани със сигурността и ефективността на ваксината, които трябва да се изяснят преди да бъде допуснато приложението й в Бразилия. Въз основа на предоставената от руската страна документация, данните, получени при лични инспекции, както и информация от други регулаторни органи, Anvisa посочва, че "неизбежните рискове" са твърде големи.

Представител на ЕМА: "Спутник V" е като руска рулетка

Представител на ЕМА: "Спутник V" е като руска рулетка

Тя посъветва държавите да не издават спешно разрешение за използване на ваксината

Решаващо за тази оценка е наличието във ваксината на аденовирус, способен да се възпроизвежда. Мениджърът по лекарствата и биологичните продукти на Anvisa Густаво Мендес отбелязва, че това е сериозен дефект.

Същевременно Националната техническа комисия по биологичната сигурност  (CTNBio) към бразилското Министерство на науката, техниката и иновациите, одобри ваксината за комерсиални цели и разреши да започне производството й в страната.

Учени: Данните за руската ваксина срещу COVID-19 са с непълноти, повторяемост като копи-пейст

Учени: Данните за руската ваксина срещу COVID-19 са с непълноти, повторяемост като копи-пейст

"Nature" публикува отворено писмо...