Върховният съд на Бразилия в пълен състав потвърди решението, с което се отменят присъдите за корупция на бившия президент Луис Инасио Лула да Силва. Гласуването е завършило с 8 на 3 гласа. Това ще му позволи да се кандидатира за нов президентски мандат през 2022 година, предаде АФП. 

Припомняме, че веднага след излизането си на свобода, Лула нападна президента Жаир Болонару за неговото несправяне с пандемията от коронавирус. Според ексдържавника, пандемията е най-големият геноцид в историята на Бразилия и това трябва да бъде спряно. 

Държавният глава му отговори, че се възползва от тежката ситуация, за да извлича политически дивиденти. 

Лула да Силва управлява Бразилия от 2003 г. до 2011 г. През 2018 г. той бе осъден за получаване на подкупи. След това бе освободен от затвора в края на 2019 г., но не можеше да се кандидатира за изборна длъжност заради присъдите си.

Лула да Силва: Бразилия няма правителство, провали се в борбата с коронавируса

Лула да Силва: Бразилия няма правителство, провали се в борбата с коронавируса

Експрезидентът засили спекулациите, че ще се бори за преизбиране

Бившият държавен глава продължава да е най-популярният политик в редиците на левицата дори и след престоя си в затвора.

Бразилия регистрира 3560 нови смъртни случая от COVID-19 в четвъртък и 73 174 новозаразени. Това показват данни, публикувани от здравното министерство. Понастоящем южноамериканската държава е регистрирала общо 365 444 смъртни случая от коронавирус и 13 746 681 заразени.

В четвъртък от организацията "Лекари без граници" предупредиха за "хуманитарна катастрофа" в южноамериканската държава, която по брой на жертвите е на второ място след САЩ.

Бразилия няма действащ план. Пандемията в страната е политизирана и правителството не е приело научно обосновани мерки, за да се опита да я постави под контрол. Липсата на политическа воля за адекватна реакция на пандемията убива хиляди бразилци, заявиха от организацията.

Това се случва на фона на предстоящото разследване за това как правителството се справи с епидемия от коронавирус. Сенатът се готви да създаде специална комисия, която да разследва президента Жаир Болсонару Очаква се Върховният съд да потвърди решението, когато пълният съд разгледа делото по-късно тази седмица, въпреки че може да даде свобода на камарата да реши кога да се създаде комисията.

Болсонару: Лула да Силва започна предизборна кампания с нападките срещу мен

Болсонару: Лула да Силва започна предизборна кампания с нападките срещу мен

На фона на черни рекорди по заболеваемост в страната