Бившият бразилски президент Луис Инасио Лула да Силва, който беше освободен на 8 ноември след изтърпяването на 580 дни затвор, заяви, че продължава правната и политическа битка, за да докаже невинността си, предаде Prensa Latina.

Лула да Силва на свобода заради съдебно решение?

Лула да Силва на свобода заради съдебно решение?

Излежава присъда за корупция

"Трябва да докажа, че всички съдебни процеси срещу мен са заблуди, лъжи, измислици не само от медиите, но и от общественото министерство и съдия Серхио Моро", каза Лула пред в. "Ел Паис-Бразил" в четвъртък.

Той заяви, че също така иска да помогне за възстановяването на Работническата партия и да я подготви за общинските избори през 2020 г. и за президентските през 2022 година.

74-годишният Лула да Силва беше вкаран в затвора през април 2018 г., след като беше осъден за корупция и пране на пари. Първоначалната му присъда от 12 години беше по-късно намалена на 8 години и 10 месеца.

Хиляди посрещнаха Лула да Силва на свобода

Хиляди посрещнаха Лула да Силва на свобода

Бившият президент на Бразилия напусна затвора

Върховният съд реши, че изтърпяването на наказанието затвор за криминално престъпление може да стане, едва след като бъдат изчерпани всички възможности за обжалване. Затова съдия разпореди, че Лула да Силва трябва да бъде освободен.

Спред регионален съд обаче присъдата му няма да бъде анулирана, а съдии искат експрезидента зад решетките за 17 години.

Тази присъда обаче няма да засегне освобождаването на бившия президент. Според адвокат Кристиано Занин, който е част от защитния екип на Лула, той ще обжалва решението, като счита, че решението регионалния съд е несъвместимо с това, което Федералният върховен съд постанови по отношение на реда на окончателните обвинения по делата.