"Критиката на Лула да Силва е неоправдана. Сега започва кампанията си, но няма какво добро да покаже. Кампанията му е само да критикува, лъже и дезинформира". Това каза бразилският президент Жаир Болсонару пред CNN Brasil.

Лула да Силва: Бразилия няма правителство, провали се в борбата с коронавируса

Лула да Силва: Бразилия няма правителство, провали се в борбата с коронавируса

Експрезидентът засили спекулациите, че ще се бори за преизбиране

По отношение на изборите той ще предложи връщането на хартиените бюлетини за вота през 2022 г., тъй като не вярва на електронното гласуване. Болсонару добави, че присъдите за корупция срещу Лула все още не са отменени от пълния състав на Върховния съд, което означава, че кандидатирането му за избори през 2022 г. не е гарантирано.

Припомняме, че Лула използва коронавируса, за да удари управлението на страната. Той направи острото си изявление само дни, след като бе оправдан. "Тази държава няма правителство", каза Лула на пресконференция. "Тази държава не се грижи за икономиката, за създаването на работни места, заплатите, здравеопазването, околната среда, образованието, младите хора."

С над 266 000 починали от усложнения на коронавирус, Бразилия е на второ място по смъртност в световен мащаб след САЩ. Както е известно, президентът многократно омаловажава пандемията, пренебрегва експертни съвети за съдържанието му и подхранва скептицизма към ваксинирането. "Не следвайте глупавите решения на президента или здравния министър: ваксинирайте се", настоя Лула.

Тези коментари на експрезидента засилиха спекулациите, че да Силва готви завръщането си в политиката. Той управлява Бразилия от 2003 г. до 2011 г. През 2018 г. той бе осъден за получаване на подкупи. След това бе освободен от затвора в края на 2019 г., но не можеше да се кандидатира за изборна длъжност заради присъдите си.

Часове след критиките на Лула, Болсонару и неговите помощници се появиха с маски на официално събитие в Бразилия - рядко събитие за президента "Бяхме неуморни от първия момент в борбата с пандемията", настоя той, като обеща, че Бразилия ще има 400 милиона дози ваксини до края на тази година.

Бразилия регистрира нов рекорд смъртни случаи от COVID-19 за денонощие. 2286 души са починали от усложнения на вируса през последните 24 часа, според здравното министерство. Страната е регистрирала и 79 876 нови случая на COVID, а повече от 11,2 милиона са носителите на вируса от началото на пандемията, според официалния отчет на Министерството на здравеопазването.

Здравните системи в повечето от най-големите градове в Бразилия са близо до колапс поради случаите на Covid-19, предупреждава доклад на института Fiocruz в страната. Базираният в Рио де Жанейро институт съобщи, че над 80% от леглата в интензивни отделения (ICU) са заети в столиците на 25 от 27-те щата на Бразилия.

Досега над осем милиона души са получили първата си ваксинационна доза, което представлява малко над 4% от населението.

Болници в Бразилия са пред колапс заради коронавируса

Болници в Бразилия са пред колапс заради коронавируса

Страната губи борбата срещу Covid-19 и се надява на масовата ваксинация и мерки