Бразилия регистрира нов рекорд смъртни случаи от COVID-19 за денонощие, предаде "Ройтерс". 2286 души са починали от усложнения на вируса през последните 24 часа, според здравното министерство. Страната е регистрирала и 79 876 нови случая на COVID, а повече от 11,2 милиона са носителите на вируса от началото на пандемията, според официалния отчет на Министерството на здравеопазването.

Бразилия започна производството на ваксината на AstraZeneca

Бразилия започна производството на ваксината на AstraZeneca

Нови мерки срещу пандемията

Припомняме, че пандемията даде повод за критика към властите на бившия президент Лула да Силва. Той направи острото си изявление само дни, след като бе оправдан.  "Тази държава няма правителство", каза Лула на пресконференция. "Тази държава не се грижи за икономиката, за създаването на работни места, заплатите, здравеопазването, околната среда, образованието, младите хора."

С над 266 000 починали от усложнения на коронавирус, Бразилия е на второ място по смъртност в световен мащаб след САЩ. Както е известно, президентът Жаир Болсонару многократно омаловажава пандемията, пренебрегва експертни съвети за съдържанието му и подхранва скептицизма към ваксинирането. "Не следвайте глупавите решения на президента или здравния министър: ваксинирайте се", настоя Лула.

Болници в Бразилия са пред колапс заради коронавируса

Болници в Бразилия са пред колапс заради коронавируса

Страната губи борбата срещу Covid-19 и се надява на масовата ваксинация и мерки

Здравните системи в повечето от най-големите градове в Бразилия са близо до колапс поради случаите на Covid-19, предупреждава доклад на института Fiocruz в страната. Базираният в Рио де Жанейро институт съобщи, че над 80% от леглата в интензивни отделения (ICU) са заети в столиците на 25 от 27-те щата на Бразилия.

Досега над осем милиона души са получили първата си ваксинационна доза, което представлява малко над 4% от населението.

Тези коментари на експрезидента засилиха спекулациите, че да Силва готви завръщането си в политиката. Той управлява Бразилия от 2003 г. до 2011 г. През 2018 г. той бе осъден за получаване на подкупи. След това бе освободен от затвора в края на 2019 г., но не можеше да се кандидатира за изборна длъжност заради присъдите си.