Бразилската компания Uniao Química Farmaceutica ще започне производството на руската ваксина срещу COVID-19 - "Спутник V" през следващата седмица, предаде АП. Агенцията отбелязва, че здравният регулатор на латиноамериканската страна все още не е одобрил спешното използване на медикамента.

"Възнамеряваме да започнем производството през следващата седмица с оглед на износа", обясни главният изпълнителен директор на компанията Фернандо Маркис, коментирайки решението.

Ходът идва седмица след като бразилската здравна регулаторна агенция реши да не разрешава използването на "Спутник V", позовавайки се на съображения за сигурност на пациентите.

Коронавирусът - причина за смъртта на 1/3 от починалите в Бразилия

Коронавирусът - причина за смъртта на 1/3 от починалите в Бразилия

През последните месеци коронавирусът настъпва в южноамериканския гигант

Отказът на Бразилия да одобри руската ваксина "Спутник V" предизвика много коментари по целия свят. Препаратът е одобрен в десетки държави и решението на учените в Бразилия беше донякъде неочаквано. Още повече, южноамериканската страна има голяма нужда от имунизация на населението.

Но петимата учени в борда на държавния регулатор "Анвиса" гласуваха единодушно. Според тях руската ваксина има недостатъци, които не могат да бъдат пренебрегнати. Липсвала и документация за изпитванията и нейната безопасност.

Само за Бразилия "Астра Зенека" ще достави своята ваксина

Само за Бразилия "Астра Зенека" ще достави своята ваксина

Латинска Америка е в хватката на пандемията

Руският фонд за инвестиции, който произвежда "Спутник V", се противопостави на мнението на бразилските експерти. А спорът върви, докато Европейската агенция за лекарствата проучва ваксината за евентуална употреба в Евросъюза.