Европейските политици да се придържат към научни материали, когато оценяват руската ваксина срещу коронавирус "Спутник V", а не да демонстрират политическа пропаганда. Това се посочва в съобщение, публикувано в профила на руското външно министерство във Facebook, цитирано от ТАСС. Настояването бе отправено конкретно към държавния секретар във френското външно министерство Клеман Бон и германския външен министър Хайко Маас.

Говорим за живота и здравето на хората, а не за геополитическите противоречия и пропуснатите печалби на фармацевтичните корпорации, се подчерта в изявлението. Руското външно министерство посочва конкретно и публикацията в авторитетното британско научно списание Nature за ефективността на руската ваксина. Авторите на материала, които признават безопасността и ефективността на ваксината, цитират много позиции на признати експерти в областта на вирусологията, както и резултатите от проучвания, проведени в различни страни от света. Цитира се и статия, публикувана на 8 юли 2021 г. на медицинския портал EClinicalMedicine, която също съдржа обосновани положителни оценки за препарата след анализ на резултатите от масовата имунизация на населението на Сан Марино.

Инспектори на СЗО откриха сериозни нарушения при производството на "Спутник V"

Инспектори на СЗО откриха сериозни нарушения при производството на "Спутник V"

Под съмнение е стерилността, контролът...

"Радваме се, че истинските учени високо оцениха ефективността на нашата ваксина - това е, без излишна скромност, заслужено признание за работата на руските лекари и изследователи. Приветстваме напълно такъв деполитизиран подход", заявяват от министерството.

Припомняме, че в началото на юли, Франция призовава ЕС да не признава ваксините от Китай и Русия. Клеман Бон призова други страни от ЕС трябва да последват примера на Париж и да признаят онези ваксини, одобрени от Европейската агенция по лекарствата (EMA), които са доказани като ефективни.

Още тогава Москва обвини в пристрастно отношение към ваксините ѝ.

Руската ваксина срещу COVID-19 "Спутник V" може никога да не бъде одобрена от Европейския съюз. Това обяви в края на юни италианският министър-председател Марио Драги. "Спутник... все още не е успяла да получи и може би никога няма да получи одобрението на EMA (Европейската агенция по лекарствата)", отбеляза Драги в Брюксел.

Това не са единствените трудности пред одобряването на препарата за употреба в ЕС.

Преди седмица стана ясно, че опитите на ЕС за оценка на руската ваксина "Спутник V" са затруднени от пропуски в данните. Разработчиците на руската ваксина срещу коронавируса "Спутник V" многократно не са предоставили данни, които регулаторите смятат за стандартни изисквания на процеса на одобрение на лекарства според петима души, които познават европейските опити за оценка на руския препарат, осигурявайки нови важни щрихи в затруднението на Русия да спечели чуждестранно приемане на своя продукт.

ЕС отлага одобрението на руската ваксина "Спутник V"

ЕС отлага одобрението на руската ваксина "Спутник V"

"Одобрението на "Спутник V" ще бъде отложено вероятно до септември, може би до края на годината"

Агенцията съобщи миналия месец, че прегледът на Европейската агенция по лекарствата (EMA) за безопасността и ефикасността на руската ваксина е отложен, тъй като е пропуснат крайният срок 10 юни за подаване на данни за клиничните изпитвания на препарата според един от онези хора, който е близо до агенцията и друг човек, запознат с въпроса. EMA е регулатор на лекарствата в Европейския съюз. Пречките надхвърлят този краен срок, отбелязал човекът, близък до агенцията. Към началото на юни EMA не е получила почти никакви производствени данни, а клиничните данни, които агенцията е получила, са били непълни.

Аржентина изпрати писмо до Руския фонд за преки инвестиции (РФПИ), който отговаря за доставките в чужбина на руската ваксина срещу коронавируса "Спутник V" - в него латиноамериканската страна заплашва, че ще развали договора с Русия заради забавяне на доставките.

Преди това Русия купи обратно неизползваната в Словакия антикоронавирусна ваксина "Спутник V". Това се наложи заради слабото търсене на препарата сред населението.