Одобрението от Европейския съюз на руската ваксина срещу коронавируса "Спутник V" ще бъде отложено, тъй като срокът за подаване на данни 10 юни е бил пропуснат. Това са обявили пред "Ройтерс" двама източници, запознати с въпроса, намалявайки перспективите за препарата в отговора на ЕС на пандемията. 

Един от източниците, германски правителствен служител, е отбелязал, че ако не се предоставят необходимите данни за клиничните изпитвания на надзорния орган по лекарствата в ЕС, ще бъде отложена всякаква зелена светлина за ваксината поне до септември.

"Одобрението на "Спутник V" ще бъде отложено вероятно до септември, може би до края на годината", посочи официалният представител, говорейки при условие да остане анонимен.

Втора в ЕС: Словакия започна имунизации с руската ваксина "Спутник V"

Втора в ЕС: Словакия започна имунизации с руската ваксина "Спутник V"

Въпреки че руската ваксина все още не е одобрена от ЕМА

По-рано се очакваше Европейската агенция по лекарствата (EMA) да приключи прегледа на руската ваксина и да излезе с решение през май или юни.

Втори източник е уточнил, че граничната дата 10 юни не е спазена и че EMA е предоставила на разработчика на ваксината, руския институт "Гамалея", още една седмица да подаде необходимите данни.

Руският фонд за преки инвестиции (РФПИ), който пуска ваксината на пазара, настоя, че прегледът на EMA вървял по график.

Големи обещания, малко дози: защо Русия се затруднява да произвежда Спутник V

Големи обещания, малко дози: защо Русия се затруднява да произвежда Спутник V

Русия е произвела само 33 млн. ваксини към 12 май

"Цялата информация относно клиничните изпитвания за ваксината "Спутник V" е предоставена и прегледът на Общата клинична практика е завършен с положителна обратна връзка от ЕМА", увериха от РФПИ.

"Въпреки че ЕМА трябва да вземе решение за времето на процедурата за одобрение, екипът на "Спутник V" очаква одобрението на ваксината през следващите два месеца", добавиха от руския фонд.

Правителството на германския канцлер Ангела Меркел проведе преговори за закупуване на "Спутник V", но всички покупки са обвързани с одобрението на EMA.

Разочаровани от бавна имунизационна кампания, някои германски провинции, включително Бавария по-рано тази година, проявиха интерес към поръчки за "Спутник V", но впоследствие ваксинацията набра скорост.

Словакия стана втората страна в ЕС след Унгария, която започна да ваксинира хората със "Спутник V" този месец, въпреки липсата на одобрение от ЕС.

Депутатите отхвърлиха идеята за внос на "Спутник V"
Обновена

Депутатите отхвърлиха идеята за внос на "Спутник V"

ЕМА е дала разрешение за употреба на 4 ваксини в ЕС, но не и на руската