Депутатите дебатираха отново по предложението на БСП за внос на руската ваксина у нас. 

БСП отново настоя да се осигури достъп на българските граждани до ваксината срещу COVID-19 "Спутник V". Те изтъкват, че в България вече се прилагат ваксините на Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca и Janssen, но затрудненията в доставката на необходимите количества за задоволяване на потребностите на населението, водят до нарушаване на утвърдения национален ваксинационен план.

Премиерът разпореди зелените коридори за ваксини да останат

Премиерът разпореди зелените коридори за ваксини да останат

Всеки понеделник пристигат по 274 000 дози от "Пфайзер"

В други европейски държави, като Унгария и Словакия, вече се възползват от правото самостоятелно да договорят покупката на ваксини извън общите споразумения, сключени от Европейския съюз (ЕС).

Споразумението, с което Европейската комисия се упълномощава да предлага на участващите държави членки и да сключва от тяхно име предварителни споразумения за покупка на ваксини ("Advance Purchase Agreement") с техни производители с цел държавите членки да се снабдят с ваксини в борбата с пандемията от COVID-19, е одобрено с Решение № 491 на Министерския съвет от 2020 г. и ратифицирано, посочи председателят на здравната комисия доктор Александър Симидчиев.

Заявеното от Република България участие във всички споразумения за доставка на ваксини гарантира на българските граждани достъп до цялото портфолио от ваксини, договорено от Европейската комисия и производителите на лекарствени продукти, като по този начин се гарантира диверсифициране на доставките на ваксини, като Република България е обезпечила ваксиналното покритие на българските граждани срещу COVID -19, допълни той.

Българите сред най-скептичните в ЕС, че ваксините ще сложат край на пандемията

Българите сред най-скептичните в ЕС, че ваксините ще сложат край на пандемията

22% от сънародниците ни твърдо не искат да се ваксинират, 62% не вярват, че ваксините са безопасни

Съгласно действащото българско законодателство в областта на лекарствените продукти, което е изцяло хармонизирано с европейското, за да се разпространява даден лекарствен продукт в България, той следва да бъде разрешен за употреба, като това може да се извърши по европейска или национална процедура, както поясни доктор Симидчиев.

Когато Русия кихне, БСП ги боли, изтъкна Даниел Митов от ГЕРБ. Той попита защо да не внесем и китайската ваксина. 

Нека не бъдем нито русофоли, нито русофоби по отношение на здравето на нацията, призова лидерът на БСП Корнелия Нинова. Нека бъдем българофили, настоя тя. По думите й руската ваксина е регистрирана вече в 64 държави.

Парламентът отхвърли предложението на "БСП за България" за осигуряване на руската ваксина "Спутник V" с 83 гласа "за", 69 "против" и 56 "въздържал се".

Припомняме, че темата за внос на руската ваксина бе повдигната от Корнелия Нинова още в предишното Народно събрание. Според здравните власти такъв внос не може да бъде разрешен и би бил незаконен, тъй като медицинският продукт не е получил разрешение за употреба от Европейската агенция по лекарствата.

Здравната комисия прие да започнат преговори за ваксината "Спутник V"

Здравната комисия прие да започнат преговори за ваксината "Спутник V"

Страната ни ще има план при пандемията

Самата ЕМА не се е ангажирала със срок за такова разрешение, тъй като руската страна не е внесла всички изискуеми документи за регистрация.

ЕМА е дала разрешение за употреба на 4 ваксини в ЕС, като в момента в най-активна фаза на разглеждане е китайската ваксина на Sinovak.